perjantaina, huhtikuuta 08, 2011

Jos siemenperunat syödään


Pagistaanissa on aina pyritty pysymään käsivarren mitan päässä puoluepolitiikasta sekä henkilökohtaisista että työperäisistä syistä. En ole kuitenkaan koskaan osannut äänestää kuin yhtä puoluetta (presidentinvaaleja ei lasketa), vaikken sen kaikkia nykylausuntoja sellaisenaan allekirjoitakaan.

Olen lapsesta asti ollut jotenkin tietoisempi luonnosta kuin ihmisistä. Luonto ja ympäristö ovat minulla luissa ja ytimissä niin, etten osaa olla nostamatta niiden varjelua ja säilyttämistä omassa mielessäni kärkeen silloin, kun puntaroidaan yhteiskunnan kehityssuuntia - semminkin, kun ne tahtovat jäädä poliittisessa keskustelussa aina vain sivuun tai hengettömiksi keppihevosiksi (eikä tämä tarkoita sitä, että kuvittelisin itse eläväni täydellistä ekoelämää, josta käsin olisi varaa osoitella muita; kaikkea muuta).

Totta kai kaikki vaikuttaa kaikkeen, eikä yhtä kysymystä voi erottaa muista, mutta ajan henki on yhtä kaikki edelleen kovin utilitaristinen, mitä luonto- ja ympäristökysymyksiin tulee. Kaikkein kärjekkäimmät äänet puhuvat ympäristöministeriön lakkauttamisesta tai muuttamisesta "luonnonvaraministeriöksi". Ihminen on tärkein!

Mutta mitä meille jää, jos siemenperunat syödään? Lyhyessä ajassa, välittömän edun ja talouskasvun nimissä voidaan tehdä valtavasti vahinkoa, joka ei enää ole korjattavissa. Ihmiskunnalta toivoisi hieman nöyryyttä omia ja muiden luontokappaleiden elinehtoja kohtaan.

Kukin valitkoon äänestettävänsä sen mukaan, mitä tärkeänä pitää. Jos kuitenkin haluaa katsoa, miten oma ehdokas on ympäristöasioissa toiminut tai haluaa etsiä "omasta" puolueestaan ympäristökysymyksistä kiinnostuneita ehdokkaita, kannattaa käydä kurkistamassa Suomen Luonnonsuojeluliiton Ei pöllöjä eduskuntaan-vaalisivut.

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Ah, niin tuttua, niin tuttua! Minäkin olen aina äänestänyt yhtä ja samaa puoluetta, vaikka en millään voi allekirjoittaa kaikkia heidän tavoitteitaan. Joistain olen jopa täysin eri mieltä. Olen eduskuntavaalien alla tehnyt monia vaalikoneita ja miettinyt miettimästä päästyäni, mutta päädyin lopulta taas samaan vanhaan lopputulokseen. Kaikkea ei voi saada. Luonto ja ympäristö ovat minulle tärkeimmät asiat ja ne painavat äänestyspäätöksessä eniten. Tuskin meille (suomalaisille) ihmisille kuitenkaan kovin hullusti käy, oli tulos mikä tahansa.

- Nuokkuhelmikkä

Kati Parppei kirjoitti...

Ja niin kansa on puhunut. Saapa nähdä...!