Mainostetaanpa täälläkin tuoretta kirjanjärkälettä, joka on ilmestynyt sopivasti joulumarkkinoille - tai miksei vaikka isänpäiväksi.
Sari Katajala-Peltomaan, Christian Krötzlin ja Marjo Meriluoto-Jaakkolan toimittama Suomalaisten pyhiinvaellukset keskiajalla (Suomalaisen Kirjallisuuden Seura) luo nimensä mukaisesti kattavan katsauksen Suomen alueen keskiaikaiseen pyhiinvaelluskulttuurin, sen käytäntöihin sekä vaikutuksiin ihmisten maailmankuvan avartumisen osalta.
Kirjoittajakaarti koostuu kustantajan mukaan "keskiajan tutkimuksen johtavista asiantuntijoista" ja näin todella on - mukana on laaja kirjo alan suomalaisia tosiosaajia. Se, lukeutuuko allekirjoittanut heihin, on joltisenkin kyseenalaista jo siksi, etten lue itseäni varsinaisesti keskiajan tutkijaksi (saati aihepiirin johtavaksi asiantuntijaksi). Joka tapauksessa käsialaani on teoksen ainoa ortodoksisia pyhiinvaelluksia koskeva artikkeli.
Teos on julkaistu yhteistyössä tamperelaisen museokeskus Vapriikin kanssa. Se liittyy alkuvuodesta 2015 Vapriikissa avattavaan näyttelyyn, jossa käsitellään samaa teemaa.
3 kommenttia:
Aiheesta en tiedä mitään, mutta eikös Köyliöön sitten tehty pyhiinvaelluksia? Vai oliko se sitten turismia vain?
Mielenkiintoinen kirja, ja onneksi olkoon julkaisun johdosta! Menee hankintalistalle ehdottomasti.
Ketjukolaaja, ainakin niitä tehdään nykyisin... Koska kirjan pdf:t ovat kotikoneella, enkä ole saanut valmista teosta vielä käsiini, en pääse tarkistamaan asiaa (enkä tätä läntistä puolta niin hyvin tunne) - mutta olettaisin, että piispan pyhäinjäännösten perässä mentiin ennemminkin Turkuun.
Marmustoi, kiitos, vaikka pieni kontribuutiohan tässä minulla oli. Mutta oli ilo olla mukana tässä(kin) hankkeessa omien päätöiden ohessa. Näyttely on varmasti niin ikään tsekkaamisen arvoinen.
Lähetä kommentti