keskiviikkona, toukokuuta 20, 2015

Pistäytyminen Novgorodissa


Piipahdimme toukokuun alussa Novgorodissa. Kyseessä oli ikonimaalareiden opintomatka, mutta hyvin tuolla avecitkin näyttivät viihtyvän.

Allekirjoittaneelle visiitti olikin ensimmäinen. Vuosikaudet olen suunnitellut käyväni Novgorodissa - eihän sinne pitkä matka Pietarista ole - mutten ole saanut aikaiseksi toteuttaa suunnitelmaa. Vierailu olisi kyllä kannattanut tehdä aiemmin jo väitöskirjanikin takia. Se, miten Valamon(kin) kannalta keskeinen paikka keskiajalla asemoitui ympäristöönsä, aukeni todella vasta paikan päällä tuoden tullessaan oivalluksen jos toisenkin.

Yllättävää oli myös paikan tasaisuus ja maaperän kosteus. Olin jotenkin ajatellut Novgorodin sijaitsevan kuivalla arolla tai ainakin kumpuilevammassa maastossa. Mutta varsinkin nyt kevättulvien aikaan vettä oli joka paikassa.

Yövyimme Volhov-joen suun ja Ilmajärven välisellä niemellä sijaitsevassa, 1100-luvulla perustetussa Jur'evin luostarissa pyhiinvaeltaja-nimikkeellä. Koska meillä oli venäjää erittäin sujuvasti puhuva ja hyvin verkostoitunut ortodoksipappi matkanjohtajana, ovia aukesi enemmän kuin itsekseen kuljeskelevalle turistille. Pääsimme esimerkiksi katsomaan niin ikään 1100-luvulla rakennetussa Pyhän Georgioksen kirkossa tehtäviä arkeologisia kaivauksia luostarin johtajan opastuksella. Lattiaa oli kaivettu metri alaspäin ja päästy alkuperäisen lattian tasolle. Huiman hienoa!


Keskiaikaisten kirkkojen määrä yllätti - ja niistä on jäljellä vain murto-osa. Pienet valkoiset kirkot näyttivät nousseen paikalleen kuin kuukuset; putkahtaneen suoraan kosteasta suomaasta. Ja ne todella usein olivatkin niin kutsuttuja "yhden sesongin kirkkoja", eli ne rakennettiin yhden kesän aikana.


Jur'evissa pyöri muutamia hauskoja koiria ja sympaattinen luostari(sisä)kissa Muha (suomeksi "Kärpänen"), jonka kirppujen uhallakin päästin sunnuntaiaamuna viereeni keljaan köllöttelemään. Kissaseurasta pääsee nykyisellään nauttimaan kovin harvoin.

2 kommenttia:

Liiolii kirjoitti...

Oi Novgorod... sarjassamme "pääsispä joskus". Nimikin maistuu suussa hitusen mystiseltä, vaikka tarkoittanee kai vaan... uutta kaupunkia?? Vai olenko hakoteillä?

Kati Parppei kirjoitti...

On se kyllä hieno paikka. Kannattaa käydä, jos suinkin on tilaisuus. Mutta melkeinpä suosittelisin ryhmäreissua asiantuntevan oppaan kanssa; keskustan ja kremlin alueella voi toki pyöriä itsekseenkin, mutta iso osa kiinnostavista kohteista on kaupungin ulkopuolella julkisten yhteyksien ulottumattomissa. Taksilla ajeluksi helposti menisi omatoimimatkailijan reissaaminen.

Juu, uutta kaupunkiahan tuo tarkoittaa. Nykyisinhän kaupungin virallinen nimi on Velikii Novgorod eli suuri uusi kaupunki erotukseksi mm. Nizhnii Novgorodista.