maanantaina, joulukuuta 10, 2012

Arpa on heitetty
No niin. Arpa on heitetty. Dohan ilmastokokous on pidetty, eikä oikeastaan mitään konkreettisia päätöksiä saatu aikaan. Kävi kuten kuvassa: "Se on sovittu... Allekirjoitamme päätöksen pitää uusi kokous, jossa pohditaan suunnan muuttamista, ajankohtana, jota ei ole vielä määritetty."

Ihmettelin, miten vähän huomiota kokous sai, kun ajattelee sen merkitystä koko maapallon elämän kannalta. Linnan juhlat ja Englantiin odotettava kuninkaallinen vauva ovat toki inhimillisesti kiinnostavampia aiheita. Ja hauskempia. Ei kukaan - en minäkään - haluaisi ajatella ihmistä suurempia, ikäviä asioita, vieläpä näin joulun alla. Talouskriisi menee sillä rajalla; sen osalta media onkin tehnyt tunnollista raportointityötä.

Sitä paitsi ainahan voi toivoa, että tutkijat ovat väärässä ja koko ilmastonmuutos pelkkää propagandaa, suuri salaliitto, jolla viherdespootit ajavat maailmanhallituksen perustamista. Ainakin keskustelupalstojen nojatuolitiedemiehet tuntuvat olevan vankasti sitä mieltä. Ennemmin tulee uusi jääkausi. Nytkin on mittarissa pakkasta, eh eh.

Mutta tutkijayhteisössä vallitsee ymmärtääkseni vahva konsensus siitä, että Dohan lepsuilun myötä peli on käytännössä menetetty: näillä eväillä ei tule olemaan mahdollista rajoittaa maapallon keskilämpötilan nousua kriittiseen kahteen asteeseen. Mitä tästä seuraa, jää nähtäväksi. Osmo Soininvaaran skenaario on yksi näkemys siitä, mihin Suomessa olisi nykytietämyksen valossa syytä varautua.


Ei kommentteja: