keskiviikkona, joulukuuta 05, 2012

Paholaisen ahteri jäi näkemättä


Niin vaihtui marraskuu joulukuuksi hiljaa ja huomaamatta. Vaikea uskoa, että syksy on kohta mennyt, ja jo kahden viikon päästä lähden Suomeen joululomalle. Tai eihän tuo liki kolmiviikkoinen reissu pelkkää lomailua ole. Luvassa on kaikenlaista kuohuttavaa, kuten julkisen opetusnäytteen antaminen Venäjän historian dosentuuria varten.

En tosin tiedä, kannattaako näistä dosentuuriasioista näinä päivinä huudella, etenkään, jos ne jotenkin liittyvät itänaapuriin. Eikä dosentti muutenkaan enää niin merkittävä titteli ole. Mutta onpahan sitten matkassa sekin - siis olettaen, että opetusnäyte hyväksytään.

Pagistaan hiljeni taas tuokioksi, kun sain miehen kylään puoleksitoista viikoksi. Eihän se kirjoittamista estä, mutta kun niin sanottu vapaa-aika on muutenkin kortilla, hyvä seura voittaa koneella istumisen. Viikonloppuna tuli lisääkin vieraita Tampereelta ja kivaa oli. Kiitos Joensuuhun koirainhoidosta, joka mahdollisti nämä(kin) kinkerit.


Tätä lyhyttä yleiskatsausta seuraa virallinen retkiraportti. Edellisenä viikonloppuna pakkasimme siipan kanssa reput ja suuntasimme Peak Districtin kansallispuistoon Keski-Englantiin. Parin päiväretken yhteissaldoksi kertyi noin 35 kilometriä. Teltan jätimme suosiolla kotiin; telttailulle on aikansa ja paikkansa, mitkä eivät ole marraskuu ja Englanti. Bed and Breakfast-majoitus on sesongin ulkopuolella halpaa, eikä voi kieltää, etteikö oikeassa sängyssä nukkuminen tuntuisi ylelliseltä patikkapäivän päätteeksi.

Peak Districtin alue muistuttaa hauskasti niin Alppeja kuin Lappiakin. Jälkimmäinen tulee mieleen jänkämäisistä kanervanummista ja käkättävistä riekoista, ensin mainittu taas laaksojen pikkukylistä. Alppien jyhkeät vuoristosolat sekä toisaalta tuntureiden syrjäinen karuus kuitenkin puuttuvat; näkymät on kesytetty kulttuurimaisemaksi vuosisatoja sitten. Alueelta löytyy rautakautisia linnoituksia, ja jo roomalaiset hoksasivat rinteiden lyijyvarannot.

Brittiläisissä kansallispuistoissa on kuitenkin paljon mukavia ominaispiirteitä. Yksi on se, ettei pubiin ole koskaan pitkä matka. Paitsi ehkä Skotlannissa.

Koska syksy oli sateinen, ei alueen lukuisiin luoliin ollut asiaa. Pyrkiydyimme uteliaina tutkimaan kuuluisaa Paholaisen ahteria - paikallisittain Devil's Arse - mutta sinne ei ollut menemistä tulvimisen vuoksi. Kuten siippa totesi, Luojan painepesurissa ei kuitenkaan ollut vikaa. Sunnuntaina saimme tuta sen voiman, kun aamupäivän satoi ja tuuli vaakasuoraan. Puolilta päivin kuitenkin kirkastui - tuuli tosin jatkui niin navakkana, että siihen saattoi mukavasti nojata - ja muutenkin sää oli ajankohtaan nähden mitä kelpoisin.Vihtahousun peräpuolen lisäksi hampaankoloon jäivät kiipeilyasiat: Peak Districtin alueella on noin 10 000 kalliokiipeilyreittiä, mikä on suomalaisittain aivan käsittämätön määrä. Tuumasimme kuitenkin, että ajankohdan ja todennäköisesti sangen vaihtelevan sään vuoksi on parempi keskittyä patikointiin ja jättää köysi teltan kaveriksi kotiin. Tällä kertaa.

Ei kommentteja: