torstaina, syyskuuta 05, 2013

Disk read error

Tämän piti olla se viikko, jonka aikana saisin erään tilausartikkelin viimeisteltyä ja pois käsistäni. Ensi viikolla kaavailin siirtyväni taas pääprojektin pariin.

Ihminen päättää, tietotekniikka säätää. Kesken työteliäähkön tiistaipäivän tietokoneeni lävähti pimeäksi ja ilmoitti sitten yksitotisesti: Disk read error.

Disk read error.

Disk read error.

Naapurin bittivelhon tuomio oli karu: kiintolevy oli niin soosina, ettei tiedostojen palautusta edes kannattaisi yrittää. Kuukauden urakoinnilla pelastuisi vain rippeitä.

Koska edellisestä konekriisistä on vaivaiset kaksi vuotta, luottamukseni läppärin suorituskuntoon ja tuleviin yhteisiin vuosiin oli ollut luja. Niin luja, ettei esimerkiksi mainitusta tilausartikkelista ollut varmuuskopiota. Eikä muutamasta muustakaan tekeleestä. Valokuvista menetettiin onneksi vain huhtikuun otokset, kiitos laiskuuteni tyhjentää ja formatoida kameran muistikorttia.

Ei ota ihminen opikseen, ei. On se kumma.

Hyvä puoli asiassa on, että tietojenpalautuksesta säästyneet sataset voi nyt sijoittaa - toivottavasti - himpun verran kestävämpään koneeseen. Sekä johonkin systeemiin, joka ottaa varmuuskopiot automaattisesti, säännöllisesti, lupia kyselemättä.

2 kommenttia:

m kirjoitti...

argh! eikö löydy edes jotain versiota sähköpostin Sent-hakemistosta?

Kati Parppei kirjoitti...

Tästä nimenomaisesta tekstistä ei, koska rytyytin sen aika nopeasti kasaan, eikä ollut tarvetta lähetellä raakaversioita minnekään (yleensähän lähettelen keskeneräisiä töitä silloin tällöin omaan sähköpostilaatikkooni, niin ovat edes siellä tallessa). Mutta kyllä se uudestaan kasaan saadaan, rakenne ja pääosin asiatkin ovat vielä tuoreina mielessä.