perjantaina, helmikuuta 18, 2011

Monitiijolline tutkimusprojektu

Olen viimeisen vuoden aikana ollut pätkittäin tutkimusassistenttina monitieteisessä EU-projektissa nimeltä ELDIA (European Linguistic Diversity for All). Se, miten alun perin jouduin kieli- ja oikeustieteilijöiden seuraan, on oma tarinansa, mutta ajoittaisesta työläydestään huolimatta pesti on ollut mielenkiintoista vastapainoa omille tutkijantöille.

Projektissahan tutkitaan Euroopan pienten, suomalais-ugrilaisten vähemmistökielten nykytilaa. Sen yhtenä tapaustutkimuskohteena ovat Suomen karjalankieliset. Tietoa kerätään muun muassa ryhmähaastatteluilla, joiden käytännön järjestäminen on ollut allekirjoittaneen vastuulla (olen kaikkea muuta kuin synnynnäinen organisaattori, mutta uskon vakaasti, että ihmiselle tekee hyvää ylittää aika ajoin oman mukavuusalueensa rajat). Kävimme juuri tekemässä kolmen päivän kiertueen Itä-Suomessa varsinaisen haastattelijan kanssa.

On mielenkiintoista huomata, että paikoittain karjalaa puhutaan vielä hyvinkin aktiivisesti, ja että kielitaito on siirtynyt myös nuoremmalle polvelle - ei mitenkään laajalti, mutta kuitenkin.

Lienee syytä teroittaa, että kyse on nimeomaan karjalan kielestä, ei murteista, vaikka usein näitä arkipuheessa sekoitetaankin keskenään. Kielen ja murteen raja on toki veteen piirretty viiva ja määrittelykysymys, mutta karjalan saatua taannoin vähemmistökielen aseman Suomessa se on yhtä kaikki kieli, ei murre.

Minähän en karjalaa puhu, vaikka ymmärränkin melko hyvin (iče en pagize karjalakse, a vähäzen ellendän). Vaikka äidin puolen sukuni on kotoisin Raja-Karjalasta ja pääosin ortodoksista, karjalaa sen edustajat eivät ole varsinaisesti puhuneet ainakaan lähimpien sukupolvien aikana. Osasyy lienee se, että suku on vilissyt opettajia, jotka virkansa puolesta ovat vieneet eteenpäin yleiskielisyyttä; aiemminhan karjalaa pidettiin vain suomen murteena. Toisaalta esimerkiksi Ilomantsi ei muutenkaan ole ollut varsinaista karjalan kielen aluetta.

Pagistaanissakin raportoitaneen ainakin jotakin ELDIA:n tutkimustuloksista, kunhan projekti on saatu kunnialla päätökseen.

4 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Kati,

missä karjalan kieltä voisi opiskella? Itä-Suomen yliopistossa se näyttää olevan sivuaineena, mutta entä alkeet? Kiinnostuin kovasti.

Leena

Kati Parppei kirjoitti...

Riippuu siitä, missä asut. Joensuun lähellä ainakin Juuan kansalaisopistossa järjestetään karjalan kielen kursseja. Etelä-Karjalan kesäyliopistossa Lappeenrannassa on ollut kesäkursseja. Samaten Karjalan Liitto on järjestänyt lyhytkursseja aika ajoin.

Karjalan kielen seurasta saanee parhaiten lisätietoa ja itseopiskelumateriaalia:

http://www.karjalankielenseura.fi/opiskella.html

Anonyymi kirjoitti...

Kiitos tiedoista! Asun Riihimäellä, Sinulle tutussa kaupungissa, mutta kulkeehan täältä junia. Harkitsen asiaa ja otan selvää.
Leena

Kati Parppei kirjoitti...

Ahaa, Riksussa...! Kannattaa ilman muuta ottaa Karjalan kielen seuraan yhteyttä, ymmärtääkseni heillä on ollut kursseja tai ainakin jotain sen tapaista pääkaupunkiseudulla.