lauantaina, huhtikuuta 13, 2013

Nöyrää mieltä ja varovaisuutta

Näkymä Snowdonin huipulta.
Tuntuu aavistuksen verran pöljältä palata lumisiin maisemiin juuri, kun kevät näyttää vihdoin olevan tuloillaan. Mutta laitettakoon vielä muiden kiireiden lomassa pari kuvaa Snowdonian reissulta, kun siellä nyt oli ajankohtaan nähden - ja ylipäänsä - niin poikkeuksellinen lumitilanne.

Ennen pääsiäistä Walesin Mountain Rescue eli vuoristopelastusyksikkö varoitteli ihmisiä lähtemästä vuorille ilman asianmukaista varustusta mukaan lukien jääraudat ja hakku - sekä taito käyttää niitä. Pääsiäinen on aina sesonkiaikaa, ja auringonpaistetta povannut säätiedotus ennakoi valtavaa määrää retkeilijöitä Snowdon-vuorelle ja sen ympäristöön.

Eikä näin pieniä vuoria läheskään aina oteta niin sanotusti todesta

Lumi muutti harjannereitit upean alppimaisiksi.
Huomasimme kyllä heti kättelyssä, etteivät alppivarustus ja talvipukeutuminen olleet ollenkaan hätävarjelun liioittelua. Vuorenrinteitä peitti liukas jääkuori, jolla olisi ollut mahdotonta tai ainakin vaikeaa ja vaarallista edetä ilman jäärautoja. Muutaman asteen pakkanen puolestaan äityi viiman myötä hyytävän purevaksi.

Meidän reittimme olivat melko rauhallisia lajitovereiden kohtaamisen osalta, mutta pelastushelikopteri pörräsi ahkerasti edes takaisin varsinkin pääsiäispäivänä. Niinpä jälkikäteen verkosta luetut uutisetkaan eivät yllättäneet. Pelastajien pääsiäislammas oli epäilemättä ehtinyt jäähtyä kerran jos toisenkin: lukuisia retkeilijöitä oli pitänyt noutaa turvaan näiden loukkaannuttua tai eksyttyä vaarallisille reiteille. Osa ei ollut varautunut ollenkaan kylmyyteen ja viimaan, vaan joutui liian kevyissä vaatteissa hypotermian partaalle kykenemättä palaamaan omin avuin alas. Kuolemantapauksiltakaan ei vältytty.

Ikävän varjonhan onnettomuussuma loi muuten upealle reissulle. Samalla se muistutti taas kerran siitä, miten helposti mukava retki voi muuttua joksikin aivan muuksi. Luontoa ja sen voimia ei kannata koskaan aliarvioida. Varustautuminen ja ennakointi vähentävät riskejä, samoin kuin se, että reppuun muistaa pakata nöyrää mieltä ja varovaisuutta riippumatta siitä, minne suuntaa.

Ei ollut puolivilleillä walesinponeillakaan helppoa.

Ei kommentteja: