torstaina, huhtikuuta 27, 2006

Monen kerroksen väkeä

Lempäälän Päivääniemen rautakautista kalmistoa ja hautaröykkiöitä. Valtakunnallisestikin tärkeä muinaisjäännös sijaitsee osin hakamaalla, jota hoitavat kesäisin siinä laiduntavat ponit. Myös aholla kasvavat katajat ovat komeita.

Tällaisena päivänä sitä tuntee nöyrää kiitollisuutta alanvalinnasta*, joka sallii ajoittaisen karkaamisen kirjojen äärestä keväiseen luontoon. Tämänkertaisena alibina olivat lähiseudun muinaisjäännökset. Huonoa omaatuntoakaan ei retkestä tarvinnut kantaa, koska oman alan artikkelien väsääminen - ja, kuten asian tulkitsen, kuvittaminen - katsotaan osaksi allekirjoittaneen työnkuvaa. Humanisti nautti siis estoitta auringosta, maalaismaisemista, peippojen laulusta, nokkosperhosista ja koskessa sukeltelevista telkistä.

Kuokkalankosken pohjoisrannalla Lempäälässä on 1400-luvulta peräisin olevia myllyjen kivirakenteita.

Niin kutsuttuja kiinteitä muinaisjäännöksiä - maaperässä tai vesistöissä säilyneitä merkkejä ihmiselämästä 10 000 vuoden ajalta - on Pirkanmaalta löytynyt yli tuhat. Niitä ovat esimerkiksi asuinpaikat, kalmistot, uhripaikat ja puolustusvarustukset. Uusia löytöjä tehdään vuosittain. Nykyihmisen asuinpaikkatoiveet eivät näytä juuri eroavan esi-isien ja -äitien mieltymyksistä; asutus on tupannut keskittymään samoille alueille jo vuosituhansien ajan.

Monet muinaisjäännöksistä sijaitsevat yksityisillä tonteilla, eivätkä inventoinnin jälkeen vaadi mitään erityistoimenpiteitä. Se on jotenkin sympaattinen, jatkuvuuden tunnetta antava ajatus.
- Juu, tämän narsissipenkin alta alkaa rautakautinen hautapaikka. Se ulottuu tuonne puutarhavajan tuntumaan.

*"Alalle ajautuminen" voisi olla allekirjoittaneen tapauksessa osuvampi ilmaisu.

Ei kommentteja: