tiistaina, marraskuuta 14, 2006

Ollaan eläimiä

Pagistaanissa tulee harvemmin osallistuttua ansiokkaisiin Viikkovitosiin, mutta poikkeushan vahvistaa säännön.

1. Oletko kissa- vai koiraihminen? Miksi?

Koirat ja niiden logiikka ovat allekirjoittaneelle tutumpia ryömintäiästä lähtien. Elämässäni on kyllä pistäytynyt muuan kissa, joka sai minut kyseenalaistamaan ehdottomaksi olettamani koiraihmisyyteni ja koko määritelmien mielekkyyden.

Toisaalta sekin oli kissaksi varsin koiramainen yksilö.

2. Mitä kivaa on akvaariokaloissa?

Jos on kiinnostunut eläinten käyttäytymisestä, niin paljonkin - sillä edellytyksellä, että niille voi tarjota tarpeeksi tilaa ja lajinomaiset elinolot. Se taas vaatii sekä paneutumista että tietoa. Hiillyn aina, jos akvaariosta puhutaan pelkkänä sisustuselementtinä.

3. Mitä pidät eksoottisista kotieläimistä kuten boakäärmeistä tai isoista karvaisista hämähäkeistä?

Tämäkin riippuu hankinnan motiiveista ja siitä, mitä ihmisellä on eläimelle tarjota. Moni niin kutsutuista eksoottisista eläimistä ei suomalaiskodissa pärjää ilman erikoisjärjestelyjä ja omistajan huomattavaa harrastuneisuutta. Erikoisuudentavoittelijat ja kavereiden hämmästelyä kaipaavat voisivat hankkia iguaanin sijaan vaikkapa riikinkukon muotoisen valokuituvalaisimen.

Minullakin on ollut kunnia jakaa elämäni muun muassa sukkanauhakäärmeen, kesyrottien, laulusirkkojen, vuohien ja lukemattomien trooppisten eväkkäiden kanssa; niiden eksoottisuudesta nyt tiedä. Ja toisaalta - eikö kotieläimen hankkiminen ole aina enemmän tai vähemmän itsekäs valinta?

4. Mikä on mielestäsi kaikkein oudoin/jännin/hassuin kotieläin?

Miespuolinen Homo sapiens.

5. Onko sinulla kotieläintä/-eläimiä? Miksi?

On aina ollut ja luultavasti - toivottavasti - tulee aina olemaan. Kovin ilotonta olisi ihmiselo ilman muiden eläinlajien kumppanuutta.

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

1. En okeastaan kumpikaan. Mutta jos on valittava niin varmaan kissaihminen.

2. En osaa sanoa.

3. En pidä. Etenkään hämähäkeistä.

4. Onhan niitä kaikenlaisia outoja. Sauvasirkka?

5. Ei ole kotieläintä minulla. Miksi? No, allergia lienee se pätevin syy. Toisaalta elän sen verran epäsäännöllistä elämää ettei siinä oikein mikään, edes allergikolle sopiva, eläin oikein selviäisi.