lauantaina, joulukuuta 15, 2012

O hush the noise, ye men of strife

Yet with the woes of sin and strife
the world has suffered long;
beneath the angel-strain have rolled
two thousand years of wrong;
and man, at war with man, hears not
the love-song which they bring:
O hush the noise, ye men of strife,
and hear the angels sing.

Pidän sekä laulamisesta että vanhoista kirkoista, joten ei liene yllätys, että olen nyt joulun alla innolla osallistunut lähialueen hulppeissa katedraaleissa järjestettyihin carol service-tapahtumiin. Järjestetään niitä pienemmissäkin kirkoissa, mutta Elyn ja Norwichin keskiaikaisten katedraalien ohjelmat ovat osuneet sopivasti yksiin allekirjoittaneen aikataulujen kanssa.

Käytännössä tapahtumat ovat vähän niin kuin "Kauneimmat joululaulut"-sessiot Suomessa, mutta kappaleiden välissä luetaan pätkiä evankeliumista ja mukana on myös pappi. Joitakin lauluja esittää vain kuoro, mutta enimmäkseen kaikki saavat päästellä sen mikä keuhkoista lähtee.* Onhan se juhlavaa ja virittää mielen jouluisaksi maailman synkistä uutisista huolimatta.

Sinänsä hauskaa, että carol tulee vanhan ranskan sanasta carole, ja on tarkoittanut lähinnä piiritanssia. Nykyisin se on vakiintunut tarkoittamaan pääosin hengellisiä joululauluja, tosin mahtuu mukaan kepeämpääkin ainesta. Tanssi on tainnut kuitenkin pudota matkasta pois.

Suuntaan ensi viikolla Suomeen, mutta jos viettäisimme joulun täällä, pitäisi ehkä vyöttää kupeensa ja valmistautua Cambridgen joulurituaaliin, eli jonottamiseen legendaarisen King's Collegen legendaarisen kuoron legendaariseen Nine Lessons and Carols-joulukonserttiin - tai palvelushan sekin on. Jonottaminenkin on legendaarista, koska jos haluaa paikan kappelin etuosasta, on paikalla syytä olla jo kolmelta jouluaaton vastaisena yönä - itse palvelus on kolmelta iltapäivällä. Jos paikka taaempaa kelpaa, yleensä riittää, jos jonottamaan menee ennen aamuyhdeksää.

Israelilainen ystäväni viettää joulun täällä ja koska hänelle kyseessä on ensimmäinen kosketus kristillisiin jouluperinteisiin, aikoo hän tiedonhaluisena myös tehdä kaikkensa päästäkseen konserttiin avomiehensä kanssa. Tulee olemaan mielenkiintoista kuulla, miten kävi.

Meille muille löytyy maistiaisia vaikkapa täältä. Ja itse tapahtumahan radioidaan ympäri maailman; en tosin ole varma, esitetäänkö se Suomessa televisiossa vai radiossa.

*Osallistuminen tutulla kielellä on mukavaa vaihtelua siksikin, että syksyn mittaan olen käynyt - silloin kun olen käynyt - lähinnä kreikankielisissä palveluksissa, enkä ymmärrä lauletusta muuta kuin Kyrie eleison. Moskovan patriarkaatin alainen seurakunta järjestää kyllä englanninkielisiäkin vigilioita ja liturgioita, pitänee suunnata kevätpuolella niihin.

Ei kommentteja: