Ystäväni ja kollegani Ville Kivimäki väitteli eilen Turussa, Åbo Akademissa, suomalaisten sotilaiden psyykkisistä häiriöistä jatkosodan aikana. Väitöskirjan nimi on Battled Nerves: Finnish Soldiers' War Experience, Trauma, and Military Psychiatry, 1941-44. Väitöstiedote löytyy täältä.
Väitös meni hienosti, eikä kukaan muuta odottanutkaan; väittelijän lahjakkuus ja omistautuneisuus ovat vuosikausia olleet hyvin tutkijayhteisön tiedossa. Kirjaa olen vasta pikaisesti selaillut, mutta kuten vastaväittäjä totesi, se on monella tapaa käänteentekevä teos. Väitöstiedotteen lopussa tiivistyy se, miksi aihe on tärkeä tutkimuskohde; se nostaa esiin sen universaalin, yleisinhimillisen kokemusten ja kärsimysten kirjon, jonka olemassaolosta sodan kokeneet - ja sen jälkeen syntyneet - ovat kyllä tienneet, mutta josta on pitkälti vaiettu.
Sotilaiden kuolema ja fyysiset haavoittumiset voitiin esittää miehisen
sankarillisuuden ja uhrivalmiuden ilmentyminä. Sen sijaan sodasta
johtuneet psyykkiset murtumiset uhkasivat jäädä sodan väkivallan
tyhjiksi symboleiksi, joilla ei ollut muuta sisältöä kuin itse
mielettömyys. Psyykkisiin häiriöihin liittyi moraalista paheksuntaa ja
häpeän stigma - niiden olemassaolo pyrittiin myös kieltämään,
marginalisoimaan ja erottamaan itse sotakokemuksesta. Toisen
maailmansodan mieleltään järkkyneitä sotilaita on ollut vaikea
sisällyttää kansalliseen historiankirjoitukseen aina näihin päiviin
saakka.
Väitöskirjasta ilmestyy myös suomenkielinen versio. Keskustelua se tulee epäilemättä herättämään ja hyvä niin. Mielenkiintoista kyllä, kuulemma itse sodan kokeneet ovat suhtautuneet tutkimukseen myönteisesti ja jopa helpottuneina: vihdoinkin näistä puhutaan. Kriittisiä ääniä on kuulunut lähinnä sieltä, missä syystä tai toisesta halutaan säilyttää kiiltokuvamainen sankarimyytti suomalaisesta sotilaasta - myytti, joka epäilemättä on ollut monelle raskas kantaa.
3 kommenttia:
On todella hirveän tärkeää, että tämäkin ovi uskalletaan lopulta avata. Isiemme kokemukset ovat piirtyneet meihin puhumattomuuden kautta, ja kokemukset on todella vaiettu kuoliaaksi. Tämä on varmasti uraa uurtava työ, haluan etsiä sen heti käsiini.
Hienoa arvokasta työtä! Meilläkin kotona vaiettiin... ja taas vaiettiin.
Suomenkielinen versio ilmestyy jo elokuussa ja löytyy varmasti kirjakaupoista.
Lähetä kommentti