tiistaina, maaliskuuta 08, 2016

Tietoisuus

Tässä räntäsateisina maaliskuun alkupäivinä ja Suuren paaston keskivaiheilla satuin lukemaan terapeutti Tommy Hellstenin tuoreen haastattelun. Siinä hän sanoi jotakin, mitä olen itsekin yrittänyt joskus selittää omaan maailmankatsomukseeni liittyen, mutta epäilemättä epätäsmällisemmin. "Uskovaisuus" ja "uskossa oleminen" käsitteinä saavat minulta joka tapauksessa aina niskakarvat pystyyn.

Voimme oikeutetusti kysyä: onko Hellsten tullut uskoon? Mies itse vierastaa uskovainen-sanaa ja puhuu mieluummin tietoisuudesta.
- Minulle uskovaisuus tulee jotenkin lähelle uskottelua. Siinä ihminen itse luo uskonsa, kun taas tietoisuus on enemmän tietämistä. Se on eräänlaista uskoon upotettua tietämistä ja syvään kokemukseen perustuvaa vakuuttuneisuutta.
- Kun olet tietoinen, sinun ei tarvitse vakuuttaa tai käännyttää ketään vaan olet rauhallisesti läsnä siinä, minkä tiedät olevan totta. Levollinen oleminen on vakuuttavampi viesti uskosta kuin uskosta jankuttaminen.

Tähän liittyy tietysti myös sen ymmärtäminen, että mikä minulle on totta - jonka siis jollakin tietoisuuden tasolla tiedän olevan totta - ei ole sitä välttämättä millään muotoa toiselle, eikä se selittämällä sen todemmaksi muutu. Selittämällä voi toki välittää tietoa kokemuksesta, muttei koskaan kokemusta itsessään, ja niinpä usein on paljon viisaampaa vaieta omista totuuksistaan kuin selittää niitä.

Ja aivan erityisesti silloin, jos selitystä ei edes pyydetä.

2 kommenttia:

Rita A kirjoitti...

Olen lukenut jonkin verran Hellsteniä ja tykkään kovasti. Viime kesänä luin yhden kohtalaisen tuoreen (Ajan takaa), josta tein blogipostauksen. Aivan kuin hän tulisi koko ajan eksponentiaalisesti wiisaammaksi :)

http://ritamentor.blogspot.fi/2015/08/tommy-hellsten-ajan-takaa.html

Kiva että toit tuon haastattelun tänne. Minäpä ryhdyn lukemaan :)

Kati Parppei kirjoitti...

Voi toki olla - ja varmasti onkin niin - että hengelliset pohdinnat karkottavat osan Hellstenin uskollisista lukijoista. Mutta kirjoittajan on oltava rehellinen itselleen, ainakin tämän tyyppisen kirjoittajan; eihän hommasta muuten mitään tule.