tiistaina, elokuuta 05, 2008

Vadelmajuustokakku

Mustikkasadosta ei taida tänä vuonna kummoista tulla. Katselin alkukesän metsälenkeillä, miten hallan puraisemat mustikankukat rapisivat ruskeina maahan, eikä tilanne Pohjois-Karjalan luottomarjapaikoillakaan näytä olevan sen parempi. Kova urakka on tiedossa, jos mieli talven mustikat kokoon saada. Sen sijaan vadelmia lienee kypsymässä kohtalaisesti.

Suurin osa marjoista syödään Pagistaanissa sellaisenaan tai marjarahkana. Taannoin mieleen jäi kuitenkin kummittelemaan äidin Kotiliesi-lehdessä nähty juustokakkuohje. Kokeiltavahan sitä oli, kun syöjiäkin löytyi sopivasti enemmän kuin kaksi. Tulos oli juustokakkumaiseen tapaan tuhti, mutta maukas; vadelmat ja vanilja sopivat soinnukkaasti yhteen. Tosin sokerimäärää taidan pudottaa seuraavalla kerralla vielä lisää.

Vadelmajuustokakku

200 g valkosuklaa-vadelmakeksejä tai kaurakeksejä
(laitoin molempia)
75 g voita tai margariinia

200 g tuorejuustoa
(itse käytän mieluiten viisiprosenttista Philadelphiaa, se on raikasta ja vähän kevyempää)
200 g vaniljatuorejuustoa
1 rkl vaniljasokeria
1-1,5 dl sokeria
(alkuperäisessä ohjeessa oli huimat 2 dl, mutta puolellatoistakin tulos oli hieman äkkimakea)
2 rkl vehnäjauhoja
1 dl kermaa
3 (luomu)munaa
noin 3 dl vadelmia
(alkuperäisessä ohjeessa 2 dl)

Murskaa keksit ja sulata rasva. Painele seos leivinpaperoidun irtopohjavuoan pohjalle. Vatkaa tuorejuustot ja sokerit notkeaksi vaahdoksi, vaahdota kerma löysäksi. Ripottele jauhot tuorejuustoseokseen, sekoita. Lisää munat yksitellen hyvin sekoittaen. Nostele lopuksi joukkoon kerma.
Levitä puolet vadelmista keksipohjalle ja kaada juustomassa päälle. Ripottele loput vadelmat pinnalle ja paista 175 asteessa noin tunti
(loppuvaiheessa kannattaa olla tarkkana, ettei kakku tummu liikaa).
Kakku on parhaimmillaan vadelmien tai muiden marjojen kanssa tarjoiltuna, ne taittavat sen makeutta sopivasti.


Kuva on lainattu täältä.

3 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Juolukoista on tänä vuonna hyvä sato, mutta mitä niistä voisi tehdä? Ainakin vaniljajäätelön kanssa ne ovat hyviä, mutta mihin pistän kolme litraa?

Kati Parppei kirjoitti...

Hesarista löytyi vanha juttu, jossa kehutaan juolukan terveellisyyttä ja monikäyttöisyyttä:

http://www.hs.fi/omaelama/artikkeli/Juolukka+ja+variksenmarja++yll%C3%A4tt%C3%A4v%C3%A4t+monet+terveellisyydell%C3%A4%C3%A4n/HS20030725SI1TL01mq1

En ole itse koskaan tullut juolukkaa keränneeksi, mutta voisi kuvitella, että sen väitettyä vetisyyttä/mauttomuutta voisi kompensoida paitsi muihin marjoihin sekoittamalla, myös mausteilla. Tein joskus mahdottoman makoisaa mustikkahilloa tällä reseptillä, jonka luulisi sopivan juolukallekin:

Mäkisen mustikkahillo

1 kg mustikoita
1/2 kg sokeria
5 g kanelia
5 g maustepippuria
5 g neilikkaa

Puhdistetut marjat laitetaan kattilaan sokerin ja mausteiden kanssa. Annetaan hautua miedolla lämmöllä noin 30 min. ja purkitetaan kuumana. Tarjoillaan esimerkiksi ohukaisten tai pannukakun kanssa.

Miedon makunsa vuoksi mustikoita voi hillota voimakkaamman makuisten marjojen kanssa: esim. 2 kg mustikoita, 1 kg mustaherukoita, 500 g sokeria. Keitetään ja tölkitetään kuten edellä.

Lähde: Arktiset Aromit ry.

Juolukkakiisseliäkin voisi kai maustaa aika ennakkoluulottomasti...?

lupiini kirjoitti...

No vähänkö kävi tuuri, etsin netistä pariinkin otteeseen liivatteetonta vadelma-juustokakun reseptiä tuloksetta (pikkumökin piha pullistelee vattuja). Ja täällä se resepti sit komeilee.

Tuosta tulee synttärikakkuni, tosin ulkoistan sen teon puolisolleni, koska itse olen kakkujen kanssa vähän tunari (paitsi koristelun, mikäli siihen liittyy elintarvikeväri ja hopeiset strösselit ja muu karnevaalikama).