tiistaina, tammikuuta 23, 2007

Järkipäätös

Espoon kaupunki teki järkipäätöksen poistaessaan kuntosalimaksut yli 70-vuotiailta*. Järkipäätöksen sikäli, että juuri lihaskunnon ylläpitämisestä sanotaan olevan eniten hyötyä ja iloa ikävuosien karttuessa. Vanhemmitenhan lihaskudos alkaa vääjäämättä huveta, ja vaikkapa pitkä vuodelepo saattaa saada tarpeettoman varhain aikaan sen, ettei tolpilleen ole enää nousemista.

Kun ei nykykaupunkilaisen arki juuri lihasvastusta tarjoa, ovat keinotekoiset vätkyttimetkin paikallaan. Vapaaehtoisuuteen perustuva porkkana on puolestaan ihmisarvoisempi vaihtoehto kuin sormella osoittelu tai käskyttäminen, syyllistämisestä puhumattakaan.

Sitä voisi luulla, että maksuttomuus kiinnostaisi vain niitä, jotka liikkuisivat muutenkin. Mutta niinpä vain Leppävaaran uimahallin salilla ja saunan lauteilla tapaa vanhempaa väkeä, joka kertoo olevansa jotakuinkin rapakunnossa ja tulleensa elämänsä ensimmäistä kertaa salille juuri ilmaisuuden kannustamana.

Vielä kun tiedotusta lisättäisiin sen osalta, että kaupunkien kuntosaleillakin saa ohjausta ja jopa itselle räätälöidyn kunto-ohjelman pientä maksua vastaan. Usealle tieto on tullut iloisena yllätyksenä saunan puskaradion kautta. Monet - nuoremmat siinä missä vanhemmatkin - empivät koko kuntosalille lähtöä, koska oudot laitteet ja oma pärjääminen arveluttavat. Ja jos kokemus on ikävä, ei toista kertaa tule lähdettyä.

Ainakin mainitulla salilla on kyllä niin leppoisa henki, että apua saa myös kanssahikoilijoilta kysymällä. Mikä mukavinta, salikäynnit vilkastavat parhaimmillaan myös sosiaalista elämää. Iästä riippumatta.

*Maaliskuussa myös uimahallissa käynti muuttuu 70 vuotta täyttäneille ilmaiseksi, ja heinäkuussa on ohjatun senioriliikunnan vuoro.

3 kommenttia:

Jenni kirjoitti...

Mainio homma! Tällainen sais yleistyä valtakunnalliseksi, säästäähän kuntoilu monet hoivaeurot ja parantaa elämänlaatuakin!

Kaura kirjoitti...

Äskettäin uutisoitiin siitä, miten luu- ja lihasmassa kasvavat vielä vanhoillakin päivillä, kun vaan liikahtelee. Aamulehti tosin otsikoi kannessa sen niin päin, että nuoruuden liikunta ei suojelekaan luukadolta. Minusta se oli niin päin, että koskaan ei ole liian myöhäistä vahvistaa luitaan.

Kati Parppei kirjoitti...

Jep, toivottavasti idea ottaa tulta muuallakin.

Kaura, näin on.

Kääntöpuolena tulee mieleen isäni, joka aiemmin väitti kehittäneensä nuorena metsätöissä niin kovan lihaskunnon, että siitä on riittänyt koko eliniälle :). Sittemmin hän on tainnut luopua käsityksestään ja uskoo, ettei liikkua voi "varastoon". Liian käteväähän se olisikin...