torstaina, joulukuuta 20, 2007

Lähellä kärkeä

Olen aina ollut joltisenkin hajuherkkä hyvässä ja pahassa. Esimerkiksi eri vuodenajat elän pitkälti nenäni kautta. Vedän ulkona vainua kuin koira pannen merkille vaahterankukat, suojasään, helteisen mäntykankaan ja puusavun häiveen pakkasiltana. Pilaantuneiden ruokien, pakokaasun tai moottoriöljyn hajua en siedä ollenkaan (sietäneekö kukaan muukaan).

Paha haju-mittelössä lähellä kärkeä keikkuu myös se lemahdus, joka syntyy paikallisjunan pysähtyessä asemalle ja avatessa ovensa. Se on kammottava, lämmin, vähän palanut ja tympeä löyhkä. Sitä kauhistelin taas tänään, kun vaihdoin pitkästä aikaa erakonkaapuni sopulinnahkaan ja sytkyttelin junalla keskustaan tekemään haastattelua.

Kokoushuoneessa tuoksuivat kahvi ja luumupulla.

Samalla reissulla pistäydyin vielä nuuhkimassa kauppahallin aromeja ja ostin niiden innoittamana savunieriän (nieriä, toutain, sorva ja pasuri - minusta ne kuulostavat työkaluilta enemmän kuin kalannimiltä).

3 kommenttia:

Ellinoora kirjoitti...

Entäs tämä tupakansavu, jota nykyään ei pääse pakoon missään kaupungilla? (Anteeksi vain, jos itse poltat.) Minusta 'ulkoistetut' tupakoitsijat ovat nyt yhä useamman ihmisen ilmanpilaajia. Myös ravintoloissa lemahtelee, kun ruuan katkut eivät peity enää tupakkaan. Eipä kiva kellään. Diggaan kahviloita, joissa ei ole saanut ennenkään polttaa!

Kati Parppei kirjoitti...

Minulle - en siis itse polta - tupakan haju on ehdottomasti vastenmielinen, mutta se ei saa aikaan akuuttia fyysistä kuvotusta samaan tapaan kuin nuo mainitsemani esimerkit. Siivoojan hommia tehdessä tuhkakuppien tyhjentäminen oli kyllä lähellä aiheuttaa yökkäämisen.

Onhan se ikävää hengittää kadulla tai lenkkipolulla edellä kulkevan keuhkoissa kiertänyttä myrkkysavua. Tupakkia tuprutellaan kyllä paljon - ja ehkä polttajien määrä tuntuu nyt vielä suuremmalta, kun heidät on sanojesi mukaan ulkoistettu?

Rappiotäti kirjoitti...

Minä jotenkin pidän "tuoreen" bensan hajusta, jos se tuoksahtaa vain hetkisen sieraimissani.

Tuo junien ovienavautumislöyhkä ei ole kovinkaan hyvä, mutta liittyy olennaisesti junamatkoihin.

En nykyään kestä kauppahallien kalaosastoa juuri sen hajun takia. Nieriää kestän sen sijaan oikein hyvin, siinäpä vasta hyvä kala! Yksi nieriän parhaista kavereista on ehdottomasti ryöpätty pinaatti:-)