maanantaina, tammikuuta 07, 2008

Vuosista viimeisin

Kuvassa tiivistyy jotakin olennaista Pagistaanin vuodesta 2007: antoisaa arkea, satunnaisia irtiottoja ja elämän pieniä iloja parhaassa mahdollisessa seurassa. Gulassikeittoa särpivän urosvahvistuksen takana näkyvä sveitsiläisvuohen ahteri edustakoon jonkinlaista absurdin hilpeyden tilaa, joka näitä hetkiä ja retkiä on usein leimannut (samassa taukopaikassa taitava sika vohki repustani omenan ollessani syventynyt mainittuun gulassikeittoon).

Jälkijättöisesti pätkähti päähäni, että vuoden vaihtuessa Pagistaan täytti komeat kolme vuotta. Pienelle virtuaalivaltiolle se on jo aika paljon; eiköpä kansakuntia lie syntynyt ja kaatunut lyhyemmässäkin ajassa? Nimi on matkan varrella vaihtunut, mutta sekin taitaa olla nykyaikana ennemmin sääntö kuin poikkeus.

Tapauksen kunniaksi sopii vilkaista vuosista viimeisintä hieman tarkemmin. Lyhensin tolkuttoman pitkää kysymyslistaa niiltä osin, kuin vastaukset olisivat toistaneet itseään. Pidempi versio retrospektiosta löytyy esimerkiksi Lupiinilta.

1. Mitä sellaista teit vuonna 2007, mitä et ollut tehnyt koskaan aiemmin?
Kävin seinäkiipeilykurssin. Nukuin lumiluolassa. Taivuin käyttämään PowerPointia. Kasvatin mansikoita parvekelaatikossa. Tein ruokaa tofusta. Ajoin autolla 170 kilometrin tuntivauhtia. Kiipesin nelitonniselle vuorelle. Kävin koirakoulussa. Aloitin saksan opiskelun.

2. Piditkö uudenvuodenlupauksesi, ja teetkö enemmän ensi vuodelle?
En tehnyt, enkä siis myöskään pitänyt, enkä tee. Yritän elää osapuilleen ihmisiksi lupailemattakin.

3. Synnyttikö kukaan läheisesi?
Ei.

4. Kuoliko kukaan läheisesi?
Avopuolison isä joulukuun alussa. Hän oli sairastanut pitkään ja parantumattomasti, joten lähtö ei ollut yllätys.

5. Missä maissa kävit?
Äkkipäätään laskettuna Ruotsissa pariin otteeseen, sekä Tanskassa, Saksassa, Sveitsissä, Irlannissa ja Venäjällä.

6. Mitä sellaista haluaisit vuonna 2008, jota puuttui vuodesta 2007?
Kykyä erottaa työ- ja vapaa-aika toisistaan, ja siihen liittyvää hyvää omaatuntoa tehdyistä asioista. Notkeampaa kroppaa ja huolettomampaa mieltä. Vähemmän syyllisyydentuntoa lieveilmiöineen.

7. Mitkä vuoden 2007 päivämäärät tulet aina muistamaan ja miksi?
Koska en muista niitä nyt, tuskin myöskään "aina". Tasaisen mukava vuosi: ei suuria huippuhetkiä, jos ei murheen alhojakaan. Koiranpojan syntymäpäivä jää varmasti mieleen, kuten muidenkin nelijalkaistemme - sitä paitsi se sattuu olemaan sama kuin siskollani.

8. Mikä oli suurin saavutuksesi tänä vuonna?
Pari väitöskirjaan liittyvää oivallusta, jotka eivät kerrottuina kuulostaisi kovinkaan kummoisilta - tai vaatisivat laajan ja haukotuttavan taustaselityksen. Leivänansaintaan liittyy sekin, että sain ison artikkelin läpi arvostamaani lehteen, ja sen myötä lisää työtilaisuuksia.

9. Mikä oli suurin epäonnistumisesi?
Ehkä eräät perheasioihin liittyvät vanhat solmut, tai pikemminkin se, etten ole vieläkään saanut niitä kunnolla auki.

10. Kärsitkö sairauksista tai vammoista?
En onneksi mistään vakavammasta. Alkuvuodesta oli kunnon lentsu, jollaisia allekirjoittanut harvoin saa. Loppuvuodesta reistaili selkä, mutta nyt sekin vaiva alkaa olla selätetty, niin sanoakseni.

11. Mikä oli paras asia, jonka ostit?
Varmaankin uudet vaelluskengät, jotka edeltäjistään poiketen ovat istuneet jalkaan alusta asti aiheuttamatta yhden yhtä hiertymää.

Eipäs kun! Koiranpoika tietysti. Mutta en osaa ajatella ostavani vaan ennemminkin hankkivani eläimen, vaikka rahaa vaihdantavälineenä käytettäisiinkin.

12. Kenen käytös herätti hilpeyttä?
Rakkaan avopuolisoni ja koirien. Nauroin viime vuonna varmasti enemmän kuin sitä edeltävinä viitenä yhteensä.

13. Kenen käytös masensi?
Omaani lukuun ottamatta ei kenenkään.

14. Mihin käytit suurimman osan rahoistasi?
Vuokranmaksuun ja muuhun elämiseen, kuten kai useimmat meistä.

15. Mistä olit oikein, oikein, oikein innoissasi?
Ainakin tuosta heinäkuisesta alppipatikkareissusta ennen, paikan päällä ja jälkeen. Hetkittäin monenlaisista asioista. Väikkäristäkin.

16. Viime vuoteen verrattuna, oletko:
b) laihempi vai lihavampi?
En kumpaakaan.
c) rikkaampi vai köyhempi?
Ehkä hetkittäin rikkaampi, jos pelkästä tilin saldosta puhutaan.

17. Mitä toivoisit tehneesi enemmän?
Töitä, tai pikemminkin tehokkaammin kuin varsinaisesti enemmän. Musisoineeni, piirtäneeni tai harjoittaneeni muuta luovaa, kirjoittamiseen liittymätöntä toimintaa. Venytelleeni.

18. Mitä toivoisit tehneesi vähemmän?
Murehtineeni tulevaisuutta, vaikka sitä taisinkin tehdä vähemmän kuin ennen. Istuneeni tuijottamassa tietokoneen näyttöä tylsistymiseen tai suorituspaniikkiin asti silloinkin, kun mikään ei ole sujunut. Lykänneeni ikäviä asioita, kuten kaavakkeiden täyttämistä tai puheluiden soittamista.

19. Kuinka vietit joulua?
Itäsuomalaisella mökillä pimeässä ja rauhassa perinteisen kaavan mukaan.

20. Rakastuitko vuonna 2007?
En. Sen sijaan rakastin ja teen sitä yhä, vaikka rakkaus tunnetusti onkin ruma sana.

22. Kuinka monta yhden yön juttua?
Mikä on yhden yön juttu? Onko se teksti, jonka kirjoittamisen aloittaa illalla, ja jonka deadline on seuraavana aamuna?

No heh. Ei yhtään.

23. Mikä oli suosikkisi tv-ohjelmista?
Uutiset, jos katsomistiheyttä seurataan. Teeman Saatana saapuu Moskovaan oli hyvä sarja, samoin YLE:n Muistikuvaputki. Vuoden viimeisten päivien hitiksi nousi raketin lailla Shaun the Sheep alias Late Lammas, joskin nettiversiona.

24. Vihaatko nyt ketään, jota et vihannut viime vuonna tähän aikaan?
En taida vihata ketään. Luonteenpiirteitä voin inhota tai vieroksua, mutta tuttavapiiriini ei ole osunut yhtään kokonaisuudessaan kauheaa tapausta. Vihaan vaadittaisiin jo aika paljon.

25. Mikä oli paras lukemasi kirja?
Ainakin Jared Diamondin Kolmas simpanssi herätti ajatuksia. Kaunokirjalliselta puolelta en muista nyt yhtään ylitse muiden, vaikka kirjoja tulikin kahlattua kohtalainen läjä lähinnä iltalukemisena.

26. Mikä oli suosikkileffasi vuonna 2007?
Eiköhän se ollut Pan's Labyrinth.

27. Mitä teit syntymäpäivänäsi ja kuinka vanha olit?
Taisinpa olla Tampereen Hervannassa viettämässä jo perinteeksi muodostuneita, yhteisiä vanhentumiskemuja samana vuodenpäivänä syntyneen lankomiehen sekä muiden omaisten kanssa. Vuosia tuli täyteen 32.

28. Kuinka kuvailisit henkilökohtaista pukeutumiskonseptiasi vuonna 2007?
Kuulostaa niin juhlavalta, että tokkopa minulla moista onkaan. Entiseen tapaan varttani ovat verhonneet farkut, t- ja villapaidat, erinäiset ulkoiluhousut ja fleecepuserot. Olen kyllä vähän yrittänyt ryhdistäytyä, mitä ihmisten ilmoilla liikkumiseen tulee.

29. Mikä piti sinut järjissäsi?
Kofeiini. Noeivaineskaan. Viime vuonna oli aika helppoa pysyä järjissään.

30. Mikä poliittinen asia herätti eniten mielenkiintoasi?
Suhtautuminen ilmastonmuutokseen ja sen vaatimiin toimenpiteisiin, samoin tuotantoeläinten kohtelusta noussut keskustelu. Eduskuntavaalit ja niiden jälkipyykki. Työelämään ja yliopistoon liittyvät kysymykset. Venäjän tilanne ja sen aatteelliset ulottuvuudet kiinnostavat jo viran puolesta.

31. Ketä ikävöit?
Vanhoja ystäviäni, jotka asuvat aivan liian kaukana spontaaneja kävelylenkkejä tai maailmanparannuskahvittelua ajatellen.

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

hyvää alkanutta vuotta toivon, ajatustesi äärellä on (ja ollut) ilo vierailla,

vii

Kati Parppei kirjoitti...

Vii, kiitos samoin. Toivottavasti uusi vuosi tuo valoa elämääsi surujen jälkeen.