torstaina, marraskuuta 06, 2008

Luotu vai oikea tarve

Mies kertoi huvittuneena, miten kaksi nuorta naista oli marketissa katsellut Taika-astioita peittelemätöntä inhoa osoittaen.
- Jos joku meille tuollaisia toisi, niin seinään heittäisin, oli toinen uhonnut.

Pitää toivoa, että naisella on yhtä herkkävainuisia ystäviä kuin Pagistaanin väellä. Ettei tuomisia sentään seinään tarvitse heittää.

Kun nyt materian haalimiseen päästiin, niin kerrottakoon allekirjoittaneen viimeisimmän päkätin liittyvän minikokoiseen kannettavaan tietokoneeseen. Itse asiassa olen jo päättänyt sijoittaa veronpalautukseni sellaiseen (jos hyvin käy, saan hankinnan vieläpä verovähennykseen). Olen tähän saakka raahannut täysimittaista, painavaa Aceriani ympäri maailmaa peläten, että ainokaiseni korvaamattomine sisältöineen varastetaan tai kovalevy kyllästyy retuutukseen ja sanoo sopimuksen irti.

Esimerkiksi ensi viikoksi lähden Pietariin arkistoreissulle, ja vaikka muistiinpanot voisikin tehdä perinteisesti kynällä ruutuvihkoon tai vähemmän perinteisesti digikameralla, muiden töiden takia joudun ottamaan koneen matkaan. Koska tarvitsen vain nettiyhteyttä ja kirjoitusmahdollisuutta, tuntuu työläältä ja kovin riskialttiilta raahata jälleen kerran koko kotitoimisto mukaan.

Olen kyllä miettinyt, onko kyseessä taas yksi luotu tarve. Jos markkinoille ei olisi tullut minikannettavia, en sellaista osaisi kaivatakaan. Eihän kannettavia koneitakaan ole ollut saatavilla kovin pitkään. Tai kotitietokoneita ylipäänsä, jos niikseen tulee. Tarvitsenko siis miniläppäriä oikeasti, vai olisiko se vain kiva olemassa?

Olen vakuutellut itselleni, että niin nyt kuin toivon mukaan tulevaisuudessakin tienaan elantoni pitkälti kirjoittamisella, joka taas ei ole paikkaan sidottua työtä. Kätevästi mukana kulkeva työväline haukkunee siis hintansa mennen tullen. Kaikkiin uusiin villityksiin ei tarvitse lähteä mukaan, mutta holtitonta kuluttamista tuskin lienee, jos hyödyntää uutuuksia harkiten silloin, kun ne todella helpottavat elämää.

Kun päkätti on täten julkisesti perusteltu ja oikeutetuksi päätetty, kaikenlaisia vinkkejä tai kokemuksia minikannettavista otetaan kiitollisuudella vastaan. Onko esimerkiksi Acer Aspire One ollut hintansa väärti, jos joku on sellaisen hankkinut?

8 kommenttia:

Marjut kirjoitti...

Mulla on Acer Aspire One (XP:llä varustettu, ja rakastan sitä syvästi. Tai siis... :-) Mutta on se ollut joka pennin väärti, ja oivallinen seuralainen missä tahansa. Voin suositella lämpimästi.

T kirjoitti...

Jos minikannettavaa halutaan, niin Mikrobitin lokakuun testissä voittajaksi suoriutui Asus Eee Pc 901 (399 €):

+ Mietitty kokonaisuus
+ Tyylikäs
+ Ennennäkemätön akkukesto
+ Lähes äänetön

- Kosketusalustan nappien sijoittelu

Acer Aspire One 110L (319 €) samassa testissä:
+ Kevyt ja pieni

- Hidas
- Akkukesto
- Meluisa
- kiiltävä näyttö

Muutenkin, johtuen omista kokemuksista ja kavereiden kommenteista, "Acer" on jotain mitä me huudamme ääneen kun lyömme vasaralla peukaloon tai jos maitoa kaatuu matolle.

Mutta mikä toimii toisilla, ei muille kelpaa, tämä on Acerin totta ;)

Kriisi kirjoitti...

Acerin kiiltävä näyttö on makuasia ainakin. Toiset tykkää, toiset ei. Isommassa läppärissäni ensin karsastin ajatusta, mutta nyt pitempään käytettyäni olen joutunut toteamaan että toki hieman altis heijastuksille, mutta muuten huomattavasti helpompi pitää puhtaana ja on jotenkin "suojatumman" oloinen, eli ei tule vaurioita pelkästä terävästä katseestani.

Kati Parppei kirjoitti...

Kiitos kommenteista!

Ei minuakaan näytön kiilto ole tässä isommassa Acerissa haitannut. Itse asiassa en ole koskaan tullut sitä ajatelleeksi - varmaan siksi, ettei ole ollut vertailukohteita.

Toinen taitaa taas kerran tykätä äidistä, toinen tyttärestä! Ainakin arvostelujen mukaan kallistuisin Acerin kannalle lähinnä näppiksen käytettävyyden vuoksi - itse nimittäin käyttäisin konetta lähinnä tekstinkäsittelyyn. Akkukesto olisi kyllä plussaa myös, ja siinä Asus on tainnut vetää pidemmän korren. Hmmhmm.

Rita kirjoitti...

Äkkiseltään sanoisin että reissussa kannettava on parempi kuin raahattava :D

justeer kirjoitti...

Kuten sanottua, Asus Eee PC:ssä on älyttömän hyvä akkukesto (taitaa olla jossain yhdeksän tunnin paikkeilla), joten siitä syystä ostaisin Asus Eee PC:n. Olen kuitenkin ostanut Acer Aspire Onen, johon olen tyytyväinen lukuunottamatta vaatimatonta 2,5 tunnin akkukestoa. Toki tehoakulla akkukesto kasvaisi.

Acer Aspire Onessa on lisäksi suurempi näppäimistö ja isommat napit, joten se sopii paremmin suurille sormilleni. Meluisuusongelman olen ratkaissut asentamalla Linuxiin acerfand-skriptin, joka vähentää tuulettimien nopeuden nollaan. Lisäksi on pitänyt tehdä esimerkiksi Firefoxiin muutamia säätöjä koneen nopeuttamiseksi.

Muuta ratkaisevaa eroa näissä kahdessa laitteessa ei mielestäni ole, tuo Mikrobitin testi kannattanee tosiaan lukaista. Yhteenvetona todettakoon, että osta Asus Eee PC 90x. :)

Ö kirjoitti...

Ei pidä tuudittautua vain suomen pienten markkinoiden varaan.
Asuksen eeepc-valikoima on melko laaja, jostain kumman syystä 1000-sarja on edelleen tuomatta meikäläisille natiivina, mutta äkkiäkös sellaisen hankkii itse vaikka clovesta. (Englannissa)
Näppikseen parit tarrat jos ei muuten ääkkösiä muista.
Tehoakkujakin saa, muutamalla kympillä 12000mAh kapasitettia ja hong kongista tilaamalla tulevat ilman postikuluja, ihme ja kumma.

Linkkivinkkinä esim. http://www.engadget.com/2008/07/29/leaked-eee-pc-roadmap-shows-23-models-redefines-brand-dilution/
ja vaikka samalla sivulla/googlella hakuun "netbook"

Matti kirjoitti...

Itse jättäisin Acerin suosiolla hyllyyn. Jos jossain merkissä löytyy outoja vikoja, on se juuri tämä Acer. Kallistuisin vahvasti Asus Eee 901:n kannalle. Kannattaa katsastaa myös esimerkiksi HP:n 2133 (~350€, 8,9").

Asus Eee 1000:n saa brittien lisäksi kaapattua sopuhintaan mukaansa myös Virosta, mutta kuluttajasuojan ja takuiden vuoksi suosisin kyllä Suomesta ostamista.