sunnuntaina, marraskuuta 02, 2008

Palak paneer

Intialaisista ruoista allekirjoittanut on erityisen tykästynyt palak paneer-pinaattikastikkeeseen. Törmättyäni sattumalta suomalaiskeittiöön sovellettuun ohjeeseen innostuin oitis, enkä suotta. Kokeilu kirvoitti vuolaita kehuja myös pöydän toiselta puolelta.

Alla oleva ohje on sovellettu Uneliaan kokin versiosta, joka puolestaan on sovellus Vegusafkan ohjeesta, joka... Hakemalla löytyy vielä lisää vaihtoehtoja, jos niitä kaipaa. Itse en erityisemmin pidä tuoreesta korianterista tai kovin voimakkaasta jeeran mausta, mikä näkyy Pagistaanin version maustemäärissä. Muutenkin tein ruoan sen mukaan, mitä kaapista ja maustehyllystä löytyi.

Tätä pohjoisintialaista, lempeän makuista herkkukastiketta kannattaa muuten kokeilla niidenkin, jotka eivät curryruoista erityisemmin pidä.

Palak paneer (3-4 annosta)

450g pakastepinaattia
2 sipulia
6 valkosipulin kynttä
200-250 g kikherneitä (käyttövalmiina esimerkiksi Go Greenin pahvitölkissä)
puoli tuubia tai pari pikkutölkkiä tomaattipyreetä
1 tl jeeraa eli juustokuminaa
1 tl mustapippuria
1 tl chilijauhetta
1 tl jauhettua korianteria
3 tl garam masala-mausteseosta
2 tl jauhettua inkivääriä
suolaa maun mukaan
200g tuorejuustoa (Valion kotijuusto on hyvää, leipäjuusto tai tofu toiminevat myös - tosin jälkimmäisen maustaisin ja paistaisin ehkä ensin)
0,5 dl oliiviöljyä, gheetä (kirkastettua voita) tai juoksevaa margariinia, jota itse käytin

Kuullota pilkottu sipuli, valkosipuli ja garam masala miedolla lämmöllä pannulla tilkassa rasvaa. Lisää kikherneet, pakastepinaatti, noin puoli tuubia tomaattipyreetä ja sekoittele. Lisää mausteet ja rasva ja anna hautua vartin verran välillä hämmentäen. Kuutioi tuorejuusto ja lisää kastikkeeseen varovasti sekoittaen. Itse kaadoin mukaan myös hieman juuston heralientä. Anna hautua vielä kymmenisen minuuttia, maistele ja säädä makua tarvittaessa. Tarjoa riisin ja jogurttiraidan (vai -raitan?) kanssa.

Mintulla höystetty jogurttiraita

200 g bulgarianjogurttia tai muuta hieman paksumpaa maustamatonta jogurttia
kämmenpohjallinen kuivattua minttua
ripaus mustapippuria ja suolaa

Sekoita ainekset ja anna vetäytyä jääkaapissa sillä aikaa kun valmistat muun ruoan.

Pinaatin kuva on lainattu täältä.

5 kommenttia:

Jenni kirjoitti...

Menee testiin, ehdottomasti. Ihmiset syövät liian vähän pinaattia.

Anonyymi kirjoitti...

Mmmm... tätä miun pitää kokeilla. Olen maistanut muutamaa nepalilaista pinaattiruokaa Himalajassa ja tykännyt niistä kovasti. :)
-L

Kati Parppei kirjoitti...

Juu, kokeilkaa ihmeessä! Jos tulisemmasta appeesta pitää, voi maustemääriä lisätäkin. Itse tykkään, että pinaatin makukin tuntuu.

L, aioinkin lähettää reseptin sinulle ihan henkilökohtaisesti, mutta hyvä, että täältä sen löysit :).

Anna kirjoitti...

Kivaa että resepti toimi hyvänä pohjana sovellukselle! :) Palak paneer on kyllä mahtava ruoka. Olen heikkona pohjoisintialaisiin ja nepalilaisiin ruokiin yleensäkin.

Ja että joku ei tykkäisi curryruoista?! Miten se on mahdollista ;)

Kati Parppei kirjoitti...

Jep! Hauskaa, miten nämä reseptit kiertävät ja muuntuvat matkan varrella kokeilijoidensa maun mukaan. Kiitos siis herkkuohjeesta, jota tullaan Pagistaanissa varmasti käyttämään uudestaan!

En minäkään tiedä, miten curryruoista voisi olla pitämättä, mutta olen kuullut, että sellaisiakin hämmentäviä elämänmuotoja saattaa jostain löytyä ;D.