sunnuntaina, tammikuuta 20, 2013

Amsterdam ja asennekysymys


Pistäydyin Amsterdamissa seminaarimatkalla - ja nimenomaan pistäydyin, vaikken lentänyt. Suomalaiselle keskieurooppalaiset välimatkat ovat silkkaa luksusta, puhumattakaan siitä, että melkein joka paikkaan pääsee junalla.

Myös Englannista Hollantiin olisi voinut matkata raiteita pitkin kanaalin ali. Selviteltyäni eri vaihtoehtoja päädyin kuitenkin yhdistämään junailun ja lauttamatkan. Tai pikemminkin valitsemaan valmiiksi yhdistetyn, hämmästyttävän edullisen Rail & Sail -vaihtoehdon, jossa muutamalla klikkauksella sai varattua netistä koko paketin Cambridgesta Amsterdamiin ja takaisin.

Mikä mukavinta, Lontoon kautta ei tarvinnut kurvata ollenkaan, vaan junalla pääsi suoraan Harwichin satamaan torstai-iltana ja sunnuntaiaamuna takaisin. Hoek van Holland-satamasta oli puolestaan sukkela junayhteys Amsterdamiin.

Jos olisin lentänyt, olisin joutunut järjestämään itseni lontoolaiselle lentokentälle aamuvarhaisella tai vaihtoehtoisesti maksamaan ylimääräisestä hotelliyöstä Amsterdamissa. Nyt nukuin edullisesti ja mukavasti lautalla mennen tullen.

Toki matkanteon nopeutta arvostavalle lentäminen - Lontoosta Amsterdamiin vaivaiset 40 minuuttia - olisi ollut ehdoton valinta, vaikka lentokentillä meneekin aikaa kaikenlaiseen säätämiseen ja Cambridgesta olisi joka tapauksessa pitänyt mennä ensin junalla Lontooseen. Mutta noin ylipäänsä olen pyrkinyt välttämään lyhyitä lentomatkoja ja "säästämään" nekin lentotunnit pidemmille reissuille.

Ottaen huomioon, että juuri nousut ja laskut ovat ympäristön kannalta kuormittavimpia, tuntuu aina vain hullummalta, että esimerkiksi Suomessa lentäminen on usein halvempaa kuin junalla reissaaminen. Mainittakoon, että vaikkapa kaksisuuntainen junalippu Riihimäeltä Joensuuhun on vain 25 euroa halvempi kuin koko Hollannin-retkeni kahden maan junailuineen ja kaksine yöpymisineen lautalla (lentäminen olisi kyllä ollut vielä halvempaa täälläkin). Melko suolaista, sanoisin.

Sitä paitsi on asennekysymys, pitääkö matkustamiseen käytettyä aikaa hukattuna aikana vai ei.


Ei kommentteja: