keskiviikkona, helmikuuta 06, 2013

Uhkapelejä

Ulkosuomalaiselle tuli Luottokunnalta tekstiviesti. Siinä kerrottiin epäilyttävästä 550 euron nettiostoksesta, joka oli tehty luottokortillani edellisenä päivänä. Piti vahvistaa, tunnistanko moisen vai en. Enpä tunnistanut. Olin kyllä aamulla ihmetellyt, miksei kaasulaskun maksaminen kortilla onnistunut entiseen tapaan. Luottokunnan viestistä selvisi sekin: kortin käyttöä rajoitetaan, kunnes asia on selvitetty.

Seuraavana päivänä merkillistä korttitapahtumaa puitiin puhelimitse. Mitä ilmeisimmin joku oli hakkeroinut eli suomeksi sanottuna vetänyt välistä korttitietoni asioidessani joko verkkokaupassa tai ihan tavallisessa marketissa. Sitten korttia oli käytetty uhkapelien pelaamiseen, valuuttana dollarit. Luultavasti juuri outo rahankäyttötapa oli kiinnittänyt Luottokunnan järjestelmän huomion. Tuollaiset ajanvietteet kun eivät käyttäjäprofiiliini kuulu.

Toinen omituisuus, joka usein kielii kortin myöntäjälle tietovarkaudesta, on luottokortin samanaikainen tai lyhyellä aikavälillä tapahtuva käyttö vaikkapa eri mantereilla. Sinänsä kiinnostavasta valvontajärjestelmästä voi lukea lisää vaikkapa täältä.

Luottokunnalta - ja kaveripiiristä - kävi selväksi, että tätä tapahtuu paljon, eikä asiaan voi juuri mitenkään varautua. Vaikka olisi huolellistakin huolellisempi tietojensa jakamisen suhteen, tihulaisten konstit ovat monet. Väärinkäytetty korttiparka menee tietysti uusiksi, mutta sekin käy yllättävän sujuvasti huolimatta ulkomailla oleskelustani. Ja kun täytän asianmukaisesti reklamaatiokaavakkeen, en joudu jonkun pikkurikollisen pelihuvitusten maksumieheksi.

On selvää, etteivät luottokorttien myöntäjät halua ihmisten ryhtyvän karttelemaan korttien käyttöä. Niinhän siinä kävisi, jos tavallinen kortinvinguttaja joutuisi kaivamaan omaa kuvettaan päädyttyään hakkereiden uhriksi. On pienempi paha maksaa tappiot, koettaa valvoa maksuliikennettä ja kannustaa verkkokauppoja siirtymään turvallisiin varmennusjärjestelmiin.

Se, mitä jokainen voi kuitenkin tehdä, on seurata omalla kortillaan tehtyjä maksuja säännöllisesti ja ilmoittaa kortin myöntäjälle heti, jos epäilee vilunkia. Kaikki rötökset kun eivät valvonnan haaviin jää. 


8 kommenttia:

Ana kirjoitti...

Kiinnostavaa kuulla tuosta automaattivalvonnasta! Mullekin tuli postissa taannoin ekana uusi tunnusluku ja sitten uusi kortti. Valvonta oli hälyttänyt jostain ilman että multa oli tililtä lähtenyt mitään. Ehkä joku oli saanut nyysittyä jonkin verkkokaupan kaikki käyttäjätiedot jne.

Taidan tykätä tuosta valvonnasta aika paljon :)

Kati Parppei kirjoitti...

Ihan mietin samaa. Että joskus se isoveli on hyväkin olemassa... Vaikka tietovarkauksista periaatteessa tietää, ei niitä omalle kohdalle arvaa tulevaksi, eikä korttitapahtumia muutenkaan joka päivä silmä tarkkana syynää.

Mukavaa oli sekin, että Luottokunta ilmoitti pitävänsä korttini debit-ominaisuuden voimassa vielä kaksi viikkoa, vaikka luottopuoli suljetaan ja uusi kortti lähtee kuulemma matkaan huomenna vakuutettuna kirjeenä. Helpottaa elämää kovasti.

Ana kirjoitti...

Sulla taitaa olla bloggerin tilitiedoissa vanha email-osoite?

Harjoittelen valvontaa :->

Kati Parppei kirjoitti...

Kah, niinpä olikin! Kiitos paljon valvonnan harjoittamisesta :).

Nimetön kirjoitti...

Luottokunta voi sulkea kortin myös ihan vaan omistajan epänormaalin käyttäytymisen takia. Työmatkalla Ranskassa kortti meni kiinni, Luottokunta ei ilmeisesti uskonut, että olin yhtäkkiä muualla kuin kotona. Harvinaista herkkua nuo Ranskan työmatkat ovatkin, ei sen puoleen... Asia selvisi kotimaassa soittamalla luotonantajalle ja he avasivat kortin. Ehkä tästä lähtien ulkomaanmatkoista pitäisi ilmoittaa luotonantjalle, ettei kävisi niin, että on jossain kaukana ilman rahaa.

Ulla I

Kati Parppei kirjoitti...

En ole minäkään satunnaisista työreissuista ilmoitellut, mutta tästä Englannin-pestistä kerroin ennen lähtöäni juuri kyseisestä syystä - arvelin, että jokin hälytyskello Luottokunnassa alkaa soida, jos yht'äkkiä kortin käyttöaste kasvaa kovasti ja vieläpä ulkomailla.

On kyllä aika karua, jos kortti sulkeutuu varoittamatta kesken reissun.

Päivi H-K kirjoitti...

Siippa ihmetteli juuri outoa luottokorttilaskua. Muistutin, että tuli tuettua erästä puolimaratoonaria - varsin epäilyttävää siis.

Kati Parppei kirjoitti...

Epäilyttävää - ja kerrassaan ystävällistä. Kiitos! Olisipa kaamean noloa, jos juuri tätä kautta joku tihulainen iskisi korttitietojenne kimppuun...