torstaina, helmikuuta 07, 2013

Laatokan Valamo

Pagistaanin sivupalkissa tovin kummitellut kirja, Laatokan Valamo, on nyt ilmestynyt. Kyseessähän on vuonna 2011 julkaistuun väitöskirjaani väljästi pohjautuva, edeltäjäänsä enemmän matkailuhistoriaan painottuva suomenkielinen teos.

En ole itse vielä kirjaa kansissa nähnyt, mutta ensi viikolla visiitille tuleva siippa tuonee lämpimäiskappaleen mukanaan. Hienolta kuulemma näyttää, enkä epäile yhtään: taittaja teki loistotyötä ja sain käyttää kuvituksena muun muassa Heinäveden Valamon arkiston upeita valokuva-aarteita. Siitä lämmin kiitos luostarille! Toivon mukaan sisältö vastaa ulkoasua, eikä ainakaan suurempia asiavirheitä tai muita mokia ole livahtanut tekstiin mukaan. Olen jo ehtinyt oppia, ettei tarkinkaan oikoluku takaa täysin lipsahduksetonta lopputulosta.

Mutta näin kirjasta kertoo kustantaja, Suomalaisen Kirjallisuuden Seura:

Laatokan Valamo oli 1800-luvulla suosittu vierailukohde, jonne matkoja tekivät niin venäläiset kuin suomalaisetkin tutkijat, kirjailijat, pyhiinvaeltajat ja turistit. Heidän matkakertomuksiaan julkaistiin lehdissä ja kirjoissa molemmin puolin rajaa. Teoksessa seurataan rajaseutuluostarissa vierailleiden kirjallisia jalanjälkiä 1700-luvun lopulta 1900-luvun alkuun.

Valamon luostarin varhaishistoria on ollut varsin huonosti tunnettu. Niinpä se tarjosi 1800-luvulla kankaan, jolle voitiin kansallisromantiikan hengessä hahmotella monenlaisia mielikuvia luostarin menneisyydestä. Aikansa aatemaailmaan taustoitettuina matkakuvaukset heijastelevat kiehtovalla tavalla kansallisen tietoisuuden nousua molemmin puolin autonomisen Suomen rajaa. Samalla teos avaa Laatokan kuuluisaan luostariin liitettyjen käsitysten alkuperää ja taustaa. Teoksessa on aiemmin julkaisemattomia kuvia muun muassa Valamon luostarin arkistosta.

2 kommenttia:

Liiolii kirjoitti...

Jee, onnea kirjasta! Pitää ehdottomasti tutustua.

Kati Parppei kirjoitti...

Kiitos, Liiolii! Jos ehdit hihkaista seuraavan postauksen kommenttilaatikossa, voit saada kirjan postissa kotiisi.