keskiviikkona, helmikuuta 27, 2013

Quorn - outo nimi, hyvä maku

Tähän väliin jotain aivan muuta: apeasiaa ja mainos, josta - tätä lienee syytä nykypäivänä tähdentää - kukaan ei ole maksanut mitään.

Pagistaanin keittiössähän on menty jo vuosikaudet niukalla lihalinjalla. Tutuiksi ovat tulleet niin tofu kuin soijasuikaleet ja -rouhekin. Kala- ja sieniruokia tulee niin ikään tehtyä paljon.

Ja sitten toisinaan paistetaan hyvä pihvi, tehdään poronkäristystä tai - ah autuutta! - hirvenlihapullia. On ollut mielenkiintoista huomata, että kun lihaa syö harvoin, sitä (ja aterian mahdollistanutta elämää) oppii todella arvostamaan.

Mutta asiaan. Täällä Englannissa olemme maistaneet ensimmäistä kertaa Quorn-tuotteita. Saarivaltakunnassa niitä on ollut saatavilla jo pitkään, mutta Suomeen ne ovat rantautuneet vasta äskettäin. Quorn on muun muassa kuutioina ja leikkeinä myytävä, vähärasvainen ja kuitupitoinen sieniproteiinivalmiste. Yhtälö ei kuulosta kovin herkulliselta, mutta sitä suurempi on yllätys: esimerkiksi wokissa tai salaatissa quornkuutioita ei voi mitenkään erottaa vaikkapa kanasta.

Tietysti aina voi kysyä, onko kasvisruoan muistutettava lihaa. Onko esimerkiksi soijanakeissa tai vehnägluteenista tehdyssä "kasviskinkussa" mitään järkeä? Lihan kaltaisuus ei ainakaan minulle ole itseisarvo, vaikka se monelle kasvisruokia vieroksuvalle voikin olla ensimmäinen sysäys kokeilla lautasellaan viherpiipertäjien pöperöitä. Mutta jostain proteiinia on syytä saada; etenkin urheilua harrastavalla vauhti hyytyy nopeasti pelkällä leivällä ja perunalla. Allekirjoittaneen oikulliset sisuskalut ottavat lisäksi vastaan vain melko rajallisen määrän soijaa, papuja tai sieniä (jälkimmäisten osalta ongelmia aiheuttavat laktoosin kaltaiset sokerit, jotka quornista ilmeisesti puuttuvat). Niinpä quorn on synteettisyydestään huolimatta tervetullut lisä valikoimaan.

Quorn ja muut lihaa korvaavat valmisteet saattavat jatkossa tulla tutuiksi yhä useammalle ruokailijalle. YK:n ympäristöohjelman viimeisimmässä raportissa esitetään, että kehittyneissä maissa lihankulutus tulisi leikata vähintään puoleen nykyisestä. Jos muun muassa keinolannoitteista koituvat ongelmat halutaan saada hallintaan, maitotuotteiden käyttöä pitäisi niin ikään vähentää.

Quorn on löydetty myös suomalaisissa ruokablogeissa. Siitä ovat kirjoittaneet kiittävään sävyyn muun muassa Pastanjauhajat sekä Polkkapossu.

Ei kommentteja: