perjantaina, maaliskuuta 15, 2013

Halvalla ja nopeasti

Kuvan koirat eivät liity juttuun. Eivätkä ole tehtaasta.
Maa- ja metsätalousministeri Jari Koskisen mukaan pentutehtailua ei tarvitse kriminalisoida, koska nykyinen lainsäädäntö antaa riittävästi työkaluja puuttua asiaan.

Asiasta nousi nettikeskusteluissa kova virtuaalimeteli. Syystäkin. Vastenmielinen ilmiö on juurtunut huolestuttavan tiukasti suomalaisen koirakulttuurin aluskasvillisuuteen. Mutta jotkut kommentoijat vetosivat siihen, että helppoahan niillä on, joilla on varaa ostaa oikea, rekisteröity rotukoira. Toiset joutuvat "tyytymään" näihin mahdollisesti taustaltaan epämääräisiin koirahankintoihin.

Väitän, että näissä kommenteissa ollaan ongelman ytimessä. Ydin ei suinkaan ole ministerin nihkeys tai viranomaisten kyvyttömyys narauttaa pentutehtailijat. Ei, se on ihmisten halu saada koira halvalla ja nopeasti. Niin kauan kuin kysyntää "tuotteille" löytyy, myös tarjonta tulee löytämään väylänsä. Valitettavasti.

Onko nykyihmiselle jotenkin mahdoton ajatus ottaa aikaa ja säästää rahaa koiraan, jonka taustat ovat kunnossa ja jonka kasvattajalla on puhtaat paperit? Pitääkö koira tosiaan saada heti hankintapäätöstä seuraavalla viikolla? Onko tonni todellakin paljon jopa viidentoista vuoden ilosta - jos huolestakin?

Sitä paitsi jos jo koiran hankintahinta arveluttaa, saattavat eläinlääkärikulut tuottaa ikävän yllätyksen. Ne kun eivät välttämättä jää pelkkiin rokotuksiin (vaikkapa narttukoiran pyometraleikkaus maksaa monta sataa euroa, eikä sitä voi suunnitella etukäteen; koira voi myös loukkaantua tai saada suolitukoksen - ja taas on tarvetta sekä kirurginveitselle että euroille).

Tällä en suinkaan tarkoita, että vain rotukoira on rahan arvoinen hankinta. Mietteitäni aiheesta voi lukea vaikkapa täältä. Mutta niin kauan kuin toimitusnopeus ja halpa hinta ovat kriteereitä koiraa hankittaessa, pentutehtailla riittää hyväuskoisia asiakkaita.

Surullisinta on, että erotuksen hinnassa maksavat koirat.

5 kommenttia:

Liiolii kirjoitti...

Tuttuni tehtaili kaneja lisäansiokseen, oli (ja on) sairas ja rahan tarpeessa. Lopulta asiaan puuttui sosiaaliviranomaiset ja eläinsuojelukin... Surullinen tapaus kaikenkaikkiaan.

Kati Parppei kirjoitti...

Niin, nämä ovat surullisia juttuja kaiken kaikkiaan.

Koirien osalta tyypillinen kuvio taitaa nykyisin olla se, että pennut tuotetaan Virossa ja muilutetaan sitten kaupattavaksi Suomeen. Vaikeahan siihen on suomalaisten viranomaisten voimin puuttua, eikä valvonta rajallakaan ole ilmeisesti erityisen tiukkaa.

Ana kirjoitti...

Niin se menee. Jos yrittää pihdata eläimen hinnassa, saa maksaa hulluna eläinlääkärille. Tai saahan niille maksaa muutenkin, mutta fiksun ja turvallisen taustan omaavissa eläimissä sentään on toivoa... Pentutehtailu on helvetin törkeetä ja sellaiset pitäisi naapurien käräyttää heti ja tehtailijoita pitää rangaista kunnolla eikä paapoa hetken ja lähettää takas jatkamaan bisnestään.

Sinttu kirjoitti...

Tämä on kyllä aihe, joka aina saa voimattoman raivon valtaan. Miten se voi olla, ettei tuota toimintaa saada kuriin.

Kati Parppei kirjoitti...

Niin... luulen, että tätä nykyä iso ongelma on juuri tuo pentutehtaiden sijainti fyysisesti Suomenlahden eteläpuolella. Kyllähän niitä Suomessakin on, mutta ainakin teoriassa niiden käräyttäminen on helpompaa. Rajavalvontaa pitäisi lisätä tosi reilusti, nykyisin kuulemma Virosta on helppo tuoda koiria kenenkään tsekkaamatta esimerkiksi papereita. Nekin on tietysti helppo väärentää.

Uskon ihan oikeasti - vaikken haluaisi - että niin kauan, kuin kysyntää on, ilmiötä ei tulla saamaan kuriin. Aina jostain kiven alta luikertelevat ne halvan koiranpennun tarjoajat ja katoavat sitten tietymättömiin prepaid-liittymineen.

Toivottavasti nyt edes viime aikojen rabies-keskustelu takoisi ihmisten kalloihin varovaisuutta; jos eivät eläinten kärsimykset jaksa omia mielitekoja pidemmälle kiinnostaa, uhka omalle ja läheisten terveydelle voisi olla jo isompi juttu ja laittaa miettimään, millaiset valinnat ovat fiksuja ja mitkä jotain muuta.