Olin jo iltapuhteenani naputtelemassa tarinaa Doverin linnasta, kun osuin lukemaan Jukka Kemppisen pakinointia puhetaidosta tai pikemminkin -taidottomuudesta. Se sattui niin makeasti yksiin viime aikojen mietteideni kanssa, etten malttanut olla tarttumatta aiheeseen. Kemppistä lainaten:
Roomalainen perinne tuntee ja ylistää useitakin huonoja
puhujia, ja Kreikassa oli kokonainen maakunta, Lakedaimon eli Sparta, jonka
asukkaat olivat kuuluisia vähäsanaisuudestaan. Samaa ominaisuutta muuten
ylistetään myös viikinkikirjallisuudessa.
Omassa historiassamme henkilöitä, joita kirjallisten muistiinpanojen mukaan ei ympäröinyt seurallinen puheensorina, olivat esimerkiksi Mannerheim ja Ryti. Lisäisin mielelläni Tannerin, mutta en ole aivan varma. Kaikki mainitut olivat ainakin jokseenkin kehnoja puheen pitäjiä, eikä ole tietoa, että he olisivat koskaan puhuneet ketään pyörryksiin.
Omassa historiassamme henkilöitä, joita kirjallisten muistiinpanojen mukaan ei ympäröinyt seurallinen puheensorina, olivat esimerkiksi Mannerheim ja Ryti. Lisäisin mielelläni Tannerin, mutta en ole aivan varma. Kaikki mainitut olivat ainakin jokseenkin kehnoja puheen pitäjiä, eikä ole tietoa, että he olisivat koskaan puhuneet ketään pyörryksiin.
Täällä Cambridgessa olen yllättynyt siitä, miten moni lukee esitelmän tai luennon suoraan paperista. Hyvin moni. Enkä puhu nyt opiskelijoista. Vain kerran olen osunut kuuntelemaan sarjaa, jossa luennoitsija kuljeskeli yleisön edessä kuin olohuoneessaan ja piti kolme briljanttia esitelmää - ilman paperin paperia ja silmin nähden esiintymisestä nauttien. Jos hänellä jotain muistiinpanoja oli, ei niistä vilaustakaan näkynyt ainakaan auditorion takariveille.
Entä allekirjoittanut? Oikeastaan täällä olen taas tullut pohtineeksi sitä tosiasiaa, etten ole luontainen puhuja. En millään kielellä, en missään tilanteessa. Ajattelen kirjoittamalla, en puhumalla. Suullisesti muotoilen asiat hitaasti ja tarvitsen siihen kiireettömyyden tunnetta. Usein lopputulos tuntuu jäävän räpistelyksi. Kirjoittamalla taas pääsen lentoon saman tien. Ja se lento on enimmäkseen helppoa, kepeää ja nautinnollista. Ero on kuin kanalla ja tuulihaukalla.
En jännitä esiintymistä yleisön edessä, enkä kammoksu esimerkiksi luentojen pitämistä. En myöskään lue sanottavaani paperista yleisöön katsomatta, mutta tarkan kirjallisen konseptin etenemiselleni tarvitsen. Niin ikään koen aina alisuoriutuvani tilanteissa, joissa joudun reagoimaan kysymyksiin ilman miettimisaikaa, vaikka aihe olisi läpeensä tuttu. Esimerkkeinä mainittakoon haastattelut ja yleisön kysymyksiin vastaaminen esitelmän päätteeksi. Selviän niistä miten kuten, mutta tunnen itseni hyvin kiusaantuneeksi ja kankeaksi. Se ei kuulemma päälle päin näy - ainakaan aina - mutta kokemusta se ei miksikään muuta.
Moni kollega on sanonut nauttineensa väitöstilaisuudestaan täysin siemauksin vauhtiin päästyään. Minä olen luonut puhujaan sivusilmäyksen ja pysynyt hiljaa.
Toki kyseessä on taito, joka jonkin verran kehittyy kokemuksen ja ajan myötä. Monen vuoden etätyöt eivät liene suullista ilmaisua parantaneet, mitä tulee kykyyn käydä spontaania keskustelua oman alan asioista. Mutta uskon yhä vakaammin, että se on myös taipumuskysymys. Yksi ilmaisee itseään paremmin tekstillä, toinen puheella. Joiltakin onnekkailta molemmat onnistuvat yhtä hyvin.
Kysymisessä olen kyllä taitava. Ehkä siksi toimittajan työt luonnistuvat. Olen myös mielelläni niiden joukossa, jotka esittävät kysymyksiä luennon päätteeksi. Mutta poliitikkona olisin surkea tapaus. Jos sanottavaa joskus löytyisikin, vakuuttavan sanomisen kyvyn kanssa olisi niin ja näin - ainakin, jos puhetta ei olisi aikaa muotoilla huolella etukäteen. Kemppisen sanat vahvistavat ajatustani, että järjestys on juuri päinvastainen suhteessa siihen, mitä nykyään vaaditaan:
Sujuvuuden ihanne ei ole ongelmaton. Silti jotenkin tuntuu, että tämän hetken politiikassa ja muussa julkisessa elämässä sanojensa punnitsija ei potkisi pitkälle. Elämmekö puppupuheiden korkeasuhdanteessa?
Pidän kyllä tuosta ystävällisestä kuvauksesta "sanojen punnitsija". Synkempinä hetkinä olen määritellyt kaltaiseni kankeakielisen puhujan suorasanaisemmin.
Toki mielessäni vain. Tai kenties kirjaimin.
2 kommenttia:
Olin nuorempana kauhusta jäykkänä kun tuli puhekin esiintymisestä, mutta kuinka ollakaan, vuosien mittaan tilanne on muuttunut aivan päinvastaiseksi. Harjoittelua se on vaatinut, ja oman tyylin löytämistä. Ne ikävimmät esiintymiset ovat niitä, joissa puhuja ei hetkeksikään pääse irti kalvoistaan ja/tai kuulijoiden oletetuista odotuksista.
Vaatii uskallusta ja aika lailla itsetuntemustakin, että pääsee siihen flow´hun, jossa voi nauttia samalla kun puhuu. Minäkin tarvitsen tietysti aina pohjat, mutta kun ne on takataskussa, uskaltaa ollakin enemmän oma itsenä.
Hei Marmustoi, kiitos kommentista! Joskus olen minäkin flow'n kokenut. Eikä julkinen puhuminen siis ole mitenkään lähtökohtaisesti vastenmielistä. Olen saanut oikein hyvää palautetta ihmisiltä, jotka jorinoilleni ovat altistuneet, joten ei se siitäkään kiinni ole. Mutta tuo kontrasti joskus ihmetyttää; miten voi olla niin helppoa ja nopeaa muotoilla jokin asia tekstinä, kun se puheena on takkuista ja hidasta? Missä määrin kyse on taipumuksista, missä taas oppimisesta? Tavallaan olisi helpottavaa, jos kyse olisi myös ensin mainituista, koska sitten perfektionisti voisi vähän löysätä sisäistä liekaansa. Että tässä voi oppia ihan hyväksi, muttei tarvitsekaan pyrkiä loistosuorituksiin ja virheettömän soljuvaan ulosantiin.
Luulen myös, etten vieläkään ole onnistunut kehittämään itselleni kunnollista ammatti-identiteettiä. Sekin saattaa vaikuttaa, kun puhuessa jossain takaraivossa raksuttaa ihmetys, miten ihmeessä tähänkin tilanteeseen on ajautunut ja koskahan joku tulee paljastamaan koko suuren huijauksen. Hih.
Lähetä kommentti