perjantaina, joulukuuta 09, 2005

Juoksua vedessä

Veloenan runollisten kuvausten innoittamana päättää allekirjoittanutkin kokeilla kehuttua vesijuoksua. Ajankohta tuntuu sopivalta sikäli, että alkutalven juoksulenkit tuppaavat olemaan lihakset kipeyttävää lipsuttelua jäällä ja sohjossa. Sukset taas odottavat varastossa toiveikkaasti oikeaa talvea.

Uimahallin lainavyön kiristelyn jälkeen laskeudun altaaseen. Aluksi touhu tuntuu lähinnä vitsiltä norppamaisen pystyä asentoa myöten. Sätkiä nyt antaumuksella vedessä pääsemättä puusta pitkään! Mutta kun rytmi löytyy, veivaaminen on itse asiassa hauskaa. Suhteellisen reippaalla tempolla polkien syke asettuu jonnekin rauhallisen, pitkän juoksulenkin tasolle, mutta lihakset saavat tehdä kokonaisvaltaisesti töitä. Tavalliseen, tekniikaltaan puolivillaiseen kuntouintiin verrattuna vesijuoksu tuntuu ergonomisemmalta etenkin niskan ja hartioiden kannalta. Mikä mukavinta, myös istumatyöläisen selkälihakset joutuvat tekemään osansa. Ne kun tapaavat jäädä monessa lajissa lapsipuolen asemaan.

Juttukaverin kanssa vesijuoksu on varmasti vielä antoisampaa, mutta kun touhusta jyvälle päästyään ajautuu miettimään muita asioita, tunti kuluu itsekseenkin lähes huomaamatta. Tai itsekseen ja itsekseen; vesijuoksijoille varatulla radalla riittää heti aamusta monenikäistä ja -kuntoista menijää. Koska eteneminen on nopeimmillaankin verkkaista ja pää pysyy visusti pinnalla, ei törmäilyvaaraa silti ole.

Altaasta noustessa ei juuri väsytä, mutta armoton nälkä paljastaa polttoainettakin kuluneen. Saunan ja suihkun jälkeen repusta kaivettu omena tuntuu pisaralta meressä ja ennen lähtöä syöty puurolautasellinen kaukaiselta muistolta.

Mikä ettei. Toistekin.

3 kommenttia:

raiza kirjoitti...

suosittelen kyllä uimahallia kuntoilupaikkana ! Mutta minä nautin kun se on minun yksityistä aikaani. Vesijuoksussa teho laskee jos pitää samalla seurustella. Antoisia uimahalliretkiä :)

pagisija kirjoitti...

Kiitos toivotuksista! Tehon laskeminen jutustellessa on varmasti totta. Samaten lienee hankalaa, jos kaveri on kovin eritahtinen menijä.

Mutta hieman tylsäksi voi käydä välillä uimahallin katon ja seinien katselu - juoksulenkeilläkin kun tykkään ahkerasti vaihdella reittejä ja maisemia :).

emorumba kirjoitti...

Hyödynsin aikoinaan täkäläistä yliopiston urheiluhallia ja kävin aina välillä vesijumpassa. Ajattelin ennen että mummojen touhua, mutta kokemus osoitti toisin. Uskomattoman tehokasta liikuntaa, kaloreita kuluu nopeasti, pulssi korkealla ja ilman näkyvää hikoilua. Jälkeen päin tosiaan aina huomaa kuinka rankkaa se olikaan. Ihan sama kokemus mullakin, omppu ei ihan riittänyt ainoaksi polttoaineen tankkaukseksi :)