sunnuntaina, kesäkuuta 04, 2006

Kansallisromantiikkaa ja kallioita

Akseli Gallen-Kallela: Väinämöisen lähtö 1893-1894. Maalaus on vertauskuva muinaisuskon väistymisestä kristinuskon tieltä. Lainattu täältä.

Vietimme sateisen lauantai-iltapäivän Tampereen taidemuseon Akseli ja nuori Suomi-näyttelyssä, joka yllätti monipuolisuudellaan ja laajuudellaan. Ilahduttavaa oli myös Akseli Gallen-Kallelan (1865-1931) taiteilijanuran liittäminen historialliseen ja aatteelliseen yhteyteensä, kansallisromantiikkaan ja Suomen itsenäistymispyrkimyksiin. Hyvä taustoittaminen tuo elämänkertanäyttelyihin ihmeesti lisäsyvyyttä.

Sokerina pohjalla olivat taiteilijan kymmenvuotiaan Jorma-pojan piirustukset ja maalaukset perheen Afrikan-matkalta. Eipä pudonnut omena kauas puusta.

Näyttely on Tampereella lokakuun alkuun saakka. Kannattaa käydä katsomassa, jos taide- tai aatehistoria kiinnostaa - tai jos haluaa vain nauttia monipuolisen taitajan kädenjäljestä.

- - -

Tänään Pagistaanin edustajat jalkautuivat kansallisromanttisiin kalliomaisemiin viime kesänä aloitetun, epävirallisen kiipeilykoulutuksen merkeissä. Urosvahvistus opasti ja varmisti ja allekirjoittanut kipusi. Sitten urosvahvistus kipusi ja allekirjoittanut oli köyden toisessa päässä ottamassa alkutuntumaa varmistamiseen. Varmistaja on se, joka pitää huolen siitä, ettei kiipeäjän mahdollinen putoaminen pääty maankamaralle.

Jälkimmäinen puuha oli pelottavampaa, vaikkei tekniikka antanut juuri mahdollisuutta tolloilemiseen.

Huomisaamuna suuntaamme Sandyn kanssa lemmikkivaunussa itään. Sandy jää kesälomanviettoon allekirjoittaneen jatkaessa keskiviikkoaamuna Helsingin kautta vielä idemmäksi. Nauttikaahan alkukesän vihreydestä!

1 kommentti:

-t kirjoitti...

Ja nautihan sinä asiantuntijuudesta :-) Hyvää reissua!