Koska allekirjoittanut ei ole taloustieteilijä tai muutenkaan erityisen taitava numeroiden ja noususuhdanteiden kanssa, saattaa hän vilpittömästi ihmetellä, miten vietnamilaisen kalan kilohinta Suomessa voi olla vain puolet siitä, mitä kotimaisen kalan. Tai jopa vähemmän. Olenko ainoa, jonka mielestä on vähintäänkin omituista lennättää meren puoliksi ympäröimään, järviä täynnä olevaan maahan tuoretta (miten tuoretta se nyt sitten edes on) kalaa toiselta puolen maapalloa?
Vai onko pangasiusfileessä jotakin niin erinomaista, että sitä on turha kuvitella lähempää nostetusta pyrstökkäästä löytyvän?
4 kommenttia:
Eihän siinä muuta selitystä ole kuin se, että niin sanotun sivistyneen maailman hyvinvointi perustuu aina riistoon. Suomalaiselle kalastajalle pitää maksaa kunnon hinta, vietnamilaiselle riittää sentti kilolta. Niin että sen kalan hinta on pelkkä kuljetus plus suomalaisen kauppiaan voitto.
Niin-pä! Valitettavasti.
Älkääs nyt! Onhan se sentään paljon hienompaa kehua maanantai-aamuna laittaneensa viikonloppuna paistettua pangasusta kuin silakkapihvejä ;-)
EI vaan. Jos asia kiinnostaa enemmänkin, kannattaa käydä tutustumassa kalataloustilastoihin osoitteessa:
http://www.rktl.fi/www/uploads/pdf/taskutilasto2006_verkko.pdf
Sieltä ilmenee mm. se, ettei suomalainenkaan kalastaja isoa siivua saaliistaan saa. Silakan ystävänä ja Taivasalon silakkapitäjän asukkaana olen erityisen surullinen siitä, että silakan tuottajahinta on alle 20 senttiä per kilo.
Hmm. Eipä ole paljon - mutta silakka (myös allekirjoittaneen herkku) onkin suhteessa muihin kotimaisiin kaloihin käsittämättömän halpaa.
Vaikeita ja kovin herkkiä kysymyksiä nuo kalastusasiat taitavat olla muutenkin liikakalastuksen ja muiden ongelmien uhatessa. Toivottavasti jonkinlainen tasapaino löytyy, ennen kuin on liian myöhäistä.
Olen ennenkin mainostanut WWF:n listaa suositeltavista ja vältettävistä kalalajeista, tässäpä vielä linkki:
http://www.wwf.fi/tue_toimi/osallistu_toimintaan/ekovinkit/kala.html
Lähetä kommentti