maanantaina, tammikuuta 19, 2009

Yö puolessa, nälkä suolessa

Vietän viikkoa vanhempien luona koiravahtina, mikä tarkoittaa huolehtimista kolmesta nelijalkaisesta sekä lähitöitä yliopistolla. Iltaisin on tullut silmäiltyä seniorien kirjahyllyä, josta löytyi muun muassa vanha kunnon Vuotuinen ajantieto. Kustaa Vilkunan kansanperinneklassikko oli yksi lempiselailtavistani lapsena.

Katsotaanpa. Tänään 19.1. on Heikin eli Pyhän Henrikin päivä. Alun perin Suomen suojeluspyhimyksen muistopäivää vietettiin 20. päivänä tammikuuta, mutta 1600-luvulla kalenteria yhtenäistettiin tältä osin Ruotsin kanssa (Henrikin legendasta allekirjoittaneella olisi paljonkin sanottavaa, mutta eipä mennä nyt siihen). Heikin päivä on muutenkin tärkeä merkkipäivä, joka katkaisee talven selän ja antaa kontiolle hieman talvista liikuntaa:

"Karhu kääntää silloin kylkeään ja sanoo: 'Yö puolessa, nälkä suolessa' tai kysyy: 'Joko päivä on?' tai huokaa: 'Yö puolessa, pikipalli peräsuolessa', minkä jälkeen se uudelleen alkaa imeä käpäläänsä ja nukahtaa."

Nykyään apetta saa marketista yli tarpeen ja herkkusesonki seuraa toistaan - kuten Pro Mustarouskussa todettiin, askeettisten härkäviikkojen sijaan nykypäivän jouluherkuttelu päättyykin bliniviikkojen alkamiseen - mutta ennen oli toisin. Heikin päivänä eläinten rehuista tuli olla jäljellä vielä puolet ja ihmisten talvieväistä kaksi kolmasosaa: "Heikkinä eläimen elo kahtia, ihmisen kolmia". Muuten keväällä kävi huonosti.

Heikin päivä kertoi myös tulevista säistä: jos oli pakkasta, tuli hyvä hernevuosi, kun taas suojakeli lupaili tuottoisaa viljavuotta ja poutakesää. Ainakin täällä Itä-Suomessa arpa näyttää suosineen tällä kertaa herneitä.

3 kommenttia:

Jenni kirjoitti...

Ei VOI olla totta. Juuri eilen luettiin Vilkunasta ihan tämä sama pätkä! Ja naureskeltiin, kun viidestoista helmikuuta, Sivinäm tulee hyvä vuosi, jos kanat juovat räystään alta:D Vilkuna on sitten aarreaitta. Pitäisi opetella kansanperinnettä, polttaa piippua ja ennustaa tulevaa vuotta sängestä, kanoista ja tuulesta.

Sanavahvistuksena lector

Veloena kirjoitti...

En kyllä ala mitään, jos ensi kesä ei ole hyvä piknikkesä. Herneistä viis!

Kati Parppei kirjoitti...

Jenni, ilmeisesti Heikin päivässä on kaiken muun lisäksi telepaattista taikaa! Mikä lienee ennustusten sovellettavuus Kävisivätkö esimerkiksi varikset kanoista, niitä kun todennäköisemmin nykyisin näkee...?

Veloena, ehkä pakkasten pitäisi olla kovia - sellaisia vanhan kunnon ajan pakkasia - vaa'an kallistumiseksi herneiden puolelle? Jos muutama pakkasaste lasketaan kuitenkin pikniksäitä enteileväksi suojasääksi?