keskiviikkona, helmikuuta 27, 2013

Quorn - outo nimi, hyvä maku

Tähän väliin jotain aivan muuta: apeasiaa ja mainos, josta - tätä lienee syytä nykypäivänä tähdentää - kukaan ei ole maksanut mitään.

Pagistaanin keittiössähän on menty jo vuosikaudet niukalla lihalinjalla. Tutuiksi ovat tulleet niin tofu kuin soijasuikaleet ja -rouhekin. Kala- ja sieniruokia tulee niin ikään tehtyä paljon.

Ja sitten toisinaan paistetaan hyvä pihvi, tehdään poronkäristystä tai - ah autuutta! - hirvenlihapullia. On ollut mielenkiintoista huomata, että kun lihaa syö harvoin, sitä (ja aterian mahdollistanutta elämää) oppii todella arvostamaan.

Mutta asiaan. Täällä Englannissa olemme maistaneet ensimmäistä kertaa Quorn-tuotteita. Saarivaltakunnassa niitä on ollut saatavilla jo pitkään, mutta Suomeen ne ovat rantautuneet vasta äskettäin. Quorn on muun muassa kuutioina ja leikkeinä myytävä, vähärasvainen ja kuitupitoinen sieniproteiinivalmiste. Yhtälö ei kuulosta kovin herkulliselta, mutta sitä suurempi on yllätys: esimerkiksi wokissa tai salaatissa quornkuutioita ei voi mitenkään erottaa vaikkapa kanasta.

Tietysti aina voi kysyä, onko kasvisruoan muistutettava lihaa. Onko esimerkiksi soijanakeissa tai vehnägluteenista tehdyssä "kasviskinkussa" mitään järkeä? Lihan kaltaisuus ei ainakaan minulle ole itseisarvo, vaikka se monelle kasvisruokia vieroksuvalle voikin olla ensimmäinen sysäys kokeilla lautasellaan viherpiipertäjien pöperöitä. Mutta jostain proteiinia on syytä saada; etenkin urheilua harrastavalla vauhti hyytyy nopeasti pelkällä leivällä ja perunalla. Allekirjoittaneen oikulliset sisuskalut ottavat lisäksi vastaan vain melko rajallisen määrän soijaa, papuja tai sieniä (jälkimmäisten osalta ongelmia aiheuttavat laktoosin kaltaiset sokerit, jotka quornista ilmeisesti puuttuvat). Niinpä quorn on synteettisyydestään huolimatta tervetullut lisä valikoimaan.

Quorn ja muut lihaa korvaavat valmisteet saattavat jatkossa tulla tutuiksi yhä useammalle ruokailijalle. YK:n ympäristöohjelman viimeisimmässä raportissa esitetään, että kehittyneissä maissa lihankulutus tulisi leikata vähintään puoleen nykyisestä. Jos muun muassa keinolannoitteista koituvat ongelmat halutaan saada hallintaan, maitotuotteiden käyttöä pitäisi niin ikään vähentää.

Quorn on löydetty myös suomalaisissa ruokablogeissa. Siitä ovat kirjoittaneet kiittävään sävyyn muun muassa Pastanjauhajat sekä Polkkapossu.

sunnuntai, helmikuuta 24, 2013

Vaikka itselle olisi jo selvää

Saara pohtii mainiossa Filosofian puutarha-blogissaan rakkautta tavalla, joka ainakin Pagistaanissa osui ja upposi. Miten usein sitä mennä tohottaakaan omat tarpeet ja tunteet edellä? Usein.

En malta olla lainaamatta pitkähköä pätkää:

Hiljaista rakkautta on kuunnella, vaikka haluaisi puhua. Odottaa, kun haluaisi kiiruhtaa, olla kärsivällinen kun toinen epäilee ja ihmettelee vaikka itselle olisi jo selvää missä pitäisi jo olla menemässä ja mitä tekemässä. Hiljainen rakkaus on itsehillintää kun hermoja koetellaan ja vaikenemista silloin kun olisi hyvä tilaisuus piikitellä. Rakkaus on hiljaista hyväksyessään ettei Roomaa eikä  omakotitaloa rakenneta päivässä eikä pitkään muhineita suhdesolmujakaan selvitetä tiukassa aikataulussa.  Joskus  on osattava sietää valittamatta myös ajan kulumista epätyydyttävissä olosuhteissa ja näyttää tyytyväistä naamaa vaikka riepoo- ei siksi että haluaisi valehdella tunteistaan vaan siksi että toisella olisi rohkeutta ja valoa, eikä ainakaan lisätaakkana minun hankaluuttani.

Joskus nuorempana olin hyvinkin herkkä äyskähtelemään ja murjottamaan ja maksattamaan toisella sitä, että minulla oli ongelmia itseni ja itsetuntoni kanssa. Siitä maksoin itse aikanaan oman hintansa. Ehkä jotain oppiakin matkaan tarttui. Ainakin tajusin, etten halua ehdoin tahdoin pahoittaa minulle läheisen ihmisen mieltä oikutteluillani. Vaikkei toisen tunnereaktioista voikaan olla vastuussa, ei ihmisuhteessa voi toimia savolaisittain todeten, että kaikki on kuulijan vastuulla.

Tietenkään en osaa toimia, kuten haluaisin. Tai harvoin osaan. Pieleen menee viimeistään silloin, kun keskustelun kierrokset ja äänen volyymi kasvavat. Olen myös hirveän kärsimätön, kun haluan - tai ainakin luulen haluavani - jonkin asian muuttuvan johonkin suuntaan. Mutta yritän edes kompastellen pitää mielessä tämän perusasian, jonka Saara osuvasti muotoili:

Hiljainen rakkaus sen sijaan lähtee sen miettimisestä, mitä toinen haluaa ja tarvitsee ja sen ymmärtämisestä, että hän on muutakin kuin väline omien mielihyvieni tavoittelemiseen. Hänen helppo ja mukava elämänsä on minulle itseisarvo jota kannattaa edistää aina kuin voi, siten kuin voi.  Silti hiljainen rakkaus ei ole omien tarpeiden unohtamista tai kynnysmatoksi heittäytymistä. Omat tarpeet voi ja tulee tunnistaa, niihin vain valitsee suhtautua yksittäisissä tilanteissa muuten kuin vaatimalla välitöntä tyydytystä. Eikä hiljaista rakkautta tietenkään ole alistuminen hyväksikäyttöön, kaltoinkohtelun vastaanottaminen tai suhteen epäkohdista vaikeneminen.

Käykää ihmeessä lukemassa koko teksti. Ajatuksella. 

perjantaina, helmikuuta 22, 2013

Doverin jyrkänteillä

Siippa on taas kyläilemässä, joten sosiaalinen elämä on vienyt voiton netissä notkumisesta. Kävimme viikonloppuna Lontoossa ja Doverissa, jonne etenkin lentokoneorientoitunutta puolisoani vetivät kuuluisat kalkkikiviseinämät.

Pystysuorien rantajyrkänteiden maine on pitkälti perua toisen maailmansodan ajalta, jolloin valkoisina hohtavat jyrkänteet olivat mantereelta palaaville pommittajille ja hävittäjille merkkinä paluusta kotiin. Toki Dover on ollut tärkeä paikka aina roomalaisajoilta asti; sieltä on kanaalin yli kaikkein lyhin matka manner-Eurooppaan. Nykyisin Doverissa on maailman vilkkaimmaksi kutsuttu matkustajasatama, minkä isengardimainen hulina himpun verran latistaa retkeilytunnelmaa.

Parhaiten jyrkänteitä olisi päässyt ihailemaan mereltä käsin, mutta talvisaikaan ei veneretkiä järjestetä. Rantaan sentään pääsi laskeutumaan polkua ja jyrkkiä tikapuita pitkin. Siellä oli hyvä tutkia läheltä liitukaudella syntyneiden "kallioiden" merkillistä rakennetta: ne ovat suureksi osaksi pehmeää, hyvin hienojakoista kalkkia, jossa kulkee vaakasuorassa piikiviraitoja. Sen verran haurasta ainesta jyrkänteet ovat, ettei ylhäällä kulkiessa tehnyt mieli mennä kurkkimaan aivan reunalle. Aika ajoin niistä murenee mereen tonni jos toinenkin, kuten tämän artikkelin kuvista näkyy.

Doverin linnasta taidan kirjoittaa paremmalla ajalla oman lastunsa.

maanantaina, helmikuuta 18, 2013

Kolmen viikon loppukiri

Zambialainen Mercy sokeutui 14-vuotiaana diabeteksen vuoksi, mutta pääsi Camfed-tuella ja kovalla motivaatiolla yliopistoon opiskelemaan englantia ja erityispedagogiikkaa.

Tiedotusluontoista asiaa liittyen Camfed-projektiini: jos olet yrittänyt lahjoittaa rahaa Suomesta käsin onnistumatta siinä, kannattaa koettaa uudestaan ilman ääkkösiä eli skandeja.

Sinnikäs sisareni selvitti mystisen ongelman yhdessä Camfedin IT-tuen kanssa; järjestö on pyrkinyt rakentamaan luotettavan verkkolahjoitusjärjestelmän, mutta Iso-Britannian ja Yhdysvaltojen lisäksi muut maat on otettu mukaan vasta äskettäin, eikä skandinaavista aakkostoa hoksattu ottaa huomioon.

Niin ikään "state / county"-kohtaan kannattaa naputella kotikaupunki toiseen kertaan.

Projektissa on jäljellä kolmen viikon loppukiri; Cambridgen puolimaraton juostaan 10. maaliskuuta toivon mukaan keväisessä säässä. Lämmin kiitos kuvettaan kaivaneille afrikkalaistyttöjen puolesta! Koska Camfed on pienehkö järjestö, 90 prosenttia rahasta menee suoraan avustustyöhön, eikä jää pyörimään raskaisiin hallintorattaisiin. Lahjoittamaan pääsee siis täältä.

Koulutuksen merkityksestä löytyy hyvä suomenkielinen tietopaketti Ulkoministeriön artikkelista. Jutussa muistutetaan, että köyhissä perheissä ei ole varaa lasten ilmaiseenkaan koulutukseen, koska koulukirjat, vaatteet ja muut tarvikkeet ovat maksullisia. Varojen puutteessa opintokelkasta tapaavat pudota juuri tytöt - jotka ilman koulutusta päätyvät usein suurperheiden äideiksi vailla luku- ja kirjoitustaitoa.


Yhä useampi lapsi aloittaa opintiensä myös kehitysmaissa. Varsinkin Saharan eteläpuolisessa Afrikassa koulumaksujen poistaminen on avannut koulujen ovet miljoonille uusille oppilaille. Lisäksi ilmaiset ateriat ovat houkutelleet lapsia kouluihin muun muassa Intiassa.

Silti 67 miljoonaa lasta ei pääse edelleenkään kouluun. Useimmat heistä asuvat kaikkein köyhimmissä kehitysmaissa Afrikassa ja Etelä-Aasiassa. Epätodennäköisimmin koulua käy maaseudulla asuvan köyhän perheen tyttö.

Lopputulemana melkein joka viides maailman aikuinen ei osaa lukea eikä kirjoittaa. Valtaosa heistä on naisia.
 

keskiviikkona, helmikuuta 13, 2013

Huoltotoimia

Viime aikoina olen ollut jotenkin enemmän kotonani blogimaailmassa kuin Facebookin pikapäivitysten parissa, mikä on näkynyt myös kirjoitustiheydessä. Pagistaanissa onkin tehty pieniä huoltotoimia: siirsin iänikuisen linkkilistani eläväisempään muotoon, eli tuoretta luettavaa lajitovereilta löytyy nyt kätevästi blogin oikeasta laidasta, sieltä tunnisteiden vierestä (kaikki listaamani blogit eivät siis näy kerralla, vain 25 viimeksi päivittynyttä).

Luulen hukanneeni yhden jos toisenkin blogitutun tässä vuosien varrella - välissä oli Blogilistan uudistusta sun muuta - joten jos joku vanhoista bloggarikollegoista on vielä maisemissa ja linkkiä vailla, otan mieluusti vinkin vastaan. Samaten uutta luettavaa saa suositella.

tiistaina, helmikuuta 12, 2013

Laatuaikaa Cromwellin seurassa

En ole mikään historiallisten romaanien suuri ystävä - menneisyydestä saa yleensä tarpeekseen työpäivän aikana - mutta loppuvuodesta hylkäsin Frodon ja Samin Ithilieniin Sauronin silmää väistelemään ja siirryin viettämään iltaisin laatuaikaa Thomas Cromwellin seurassa.

Jo pari vuotta sitten kiinnitin huomiota kovasti kehuttuun, Tudorien ajasta kertovaan romaaniin. Sitten unohdin autuaasti sekä kirjan että kirjailijan nimen. Pari kuukautta sitten lontoolaisen rautatieaseman kirjakaupassa sattui silmään Hilary Mantelin Wolf Hall (2009, sittemmin käännetty myös suomeksi nimellä Susipalatsi) ja hoksasin, että siinähän se puoliteholla etsiskelemäni teos oli. Ostin pokkaritiiliskiven matkaan ja ryhdyin lukemaan sitä jo junassa. Kolme varttia Lontoon ja Cambridgen välillä meni hetkessä, vaikka ruuhkan takia jouduin seisomaan vaunujen välikössä.

Bookerilla palkitun kirjan päähenkilö on siis Thomas Cromwell (n. 1485-1540), Henrik VIII:n luottomies ja yksi aikansa tärkeimpiä poliittisia vaikuttajia Englannissa. Historiankirjoituksella on alhaissyntyisestä Essexin jaarlista vähän hyvää sanottavaa; hänet kuvataan kylmänä ja laskelmoivana valtiomiehenä. Mutta Mantelin Cromwell on myös sympaattinen ja huumorintajuinen eläinten ystävä sekä hyvä isäntä niin kotiväelleen kuin vierailleenkin.

Niin kaluttu luu kuin Henrik VIII:n aikakausi onkin sekä historiantutkimuksessa että fiktiossa, Mantel saa puhallettua sen henkiin ja taiottua henkilöistään eläviä sortumatta lukukokemusta häiritseviin anakronismeihin. Yhdistettynä valeriaanateehen viipyilevä kerronta toimi myös tehokkaana unilääkkeenä, mikä ei kuitenkaan tarkoita, että kirja olisi ollut millään muotoa pitkäveteinen. 

Kirja aloitti trilogian, jonka toinen osa, Bring Up the Bodies, ilmestyi viime vuonna ja puhdisti niin ikään palkintopöydän. Sen pokkariversiota odotellessa siirtynen taas tuokioksi Keski-Maahan.

sunnuntai, helmikuuta 10, 2013

Paaston idea


Tänä iltana alkaa Suomen ortodoksisessa kirkossa niin kutsuttu suuri paasto, jota myös pääsiäispaastoksi kutsutaan. Tällainen kehon ja mielen kevätsiivous on tietysti mitä epämuodikkain projekti, niin paljon kuin ruoasta nykyisin jauhetaankin hyvässä ja pahassa. Monen mielestä vapaaehtoinen kärvistely ja kieltäymys on silkkaa hullutusta vailla järjen häivää (paitsi jos sillä tähdätään hankalasti määrittyvään "rantakuntoon"). 

Eikä koko asiasta tulisi numeroa tehdäkään. Päin vastoin. Sitä paitsi ruokavalion rukkaaminen on keino, ei itsetarkoitus.

Nurmeksen ortodoksisen kirkkoherran Andrei Verikovin tiivistys antaa kuitenkin - aivan aatemaailmasta riippumatta - ajateltavaa meille ruoan ja virikkeiden runsaudenpulassa räpiköiville hyvinvointivaltioiden asukkaille, jotka emme ehkä kuitenkaan voi erityisen hyvin. Fyysisesti sen enempää kuin henkisestikään.

Erityisesti pidän tuosta suusta sisään menevän ja sieltä ulos tulevan rinnastamisesta. Se kuulostaa ehkä kaukaa haetulta. Mutta ei se ole.

Mitä on lopulta paasto ja pidättäytyminen? Se on ensimmäinen askel siinä, että opimme hallitsemaan itseämme. Ensimmäinen ja helpoin askel tässä kaikessa on se, että osaamme kontrolloida sitä, mitä pistämme suusta sisään. Jos kykenemme tähän, niin sen jälkeen meidän on askeleen verran helpompi kontrolloida sitä, mitä päästämme suusta ulos.

Kolmas ja varmasti vaikein tehtävä on hallita omaa mieltämme ja mielihalujamme, koska nämä ovat kaikkien himojemme ja riippuvuuksiemme alkusyy. Kuinka paljon helpompaa onkaan arvioida ulkoisten tekojemme syitä ja seurauksia, kuin kyetä korjaamaan itseämme sisältä päin. Se on kuitenkin koko paaston idea.



lauantaina, helmikuuta 09, 2013

Vapaakappaleita ja lumikelloja

Valamo-kirjan tekijänkappaleita on sen verran reilusti, että ajattelin voivani toimittaa muutaman myös Pagistaanin uskollisille lukijoille vaikkapa sen kunniaksi, että blogi on ollut pystyssä huimat yhdeksän vuotta. Kymmenvuotistaipaleen juhlistaminen olisi toki komeampaa, mutta mennään nyt näillä vuosilla.

Paljon on blogosfääri yhdeksän vuoden aikana muuttunut ja osin hiljentynytkin. Moni konkari ja vanha tuttu lienee siirtänyt pohdintansa muuhun sosiaaliseen mediaan tai niin sanottuun oikeaan elämään. Eivätpä ole Pagistaaninkaan päivitysmäärät olleet viime vuosina enää samoja kuin alkuaikoina.

Mutta asiaan. Nopeimmat kolme saavat siis kirjan omakseen ilmoittautumalla kommenttilaatikossa ja antamalla lyhyen perustelun sille, miksi teoksen hyllyynsä haluaa. Kirjoittajaa ei tarvitse kehua.

Tarjoukseen toki sisältyy rohkea oletus, että Pagistaanilla on edelleen ainakin kolme lukijaa. Ei sekään sanottua ole.

Mikäli teoksesta jotakin haluaa maksaa ja samalla kattaa postituskuluja, voi lahjoittaa jonkun roposen juoksukampanjaani ja osaltaan edesauttaa afrikkalaistyttöjen kouluttautumismahdollisuuksia.

Toinen vaihtoehto tukea hyvää asiaa on hankkia kirja aikanaan Valamon luostarin kirjakaupasta; sieltä myydyistä kappaleista aion siirtää tekijänpalkkion palaneen päärakennuksen kunnostamiseen tai uudelleen rakentamiseen. Sain sekä väitöskirjaa että tätä teosta väsätessäni Valamosta niin paljon tukea - muun muassa luvan käyttää luostarin kuva-arkistoa veloituksetta - että tahdon antaa jotain myös takaisin, vaikka vaatimattomallakin tavalla.

---

Sain vihdoin aikaiseksi hankkia paikallisen puhelinliittymän - en ymmärrä, miksi jahkailin sen kanssa niin pitkään - joten syksyllä hankkimastani älypuhelimesta on nyt enemmän iloa. Esimerkiksi karttaominaisuus on mainio pitkillä juoksulenkeillä, joilla olen taipuvainen eksymään, vaikka kotona reitin kartasta katsoisinkin.

Myös puhelimen kamera on yllättävän hyvä. Esimerkiksi tuo pikaisesti räpsäisty kuva lenkin varrelle osuneista lumikelloista on teknisesti sangen kelvollinen. Pienen "toimintakamerani" jälki ei ainakaan värien osalta yllä samaan (toimintakamera on siis rintataskuun mahtuva Olympus - sitä pidän mukanani pyöräily- tai kiipeilyretkillä, joille järjestelmäkameraa ei viitsi raahata särkymään). Alareunan epäonnistunut rajaus häiritsee tosin silmää; tarkentamisen ja rajaamisen hienosäätömahdollisuuksia ei voi tietenkään verrata oikeaan kameraan. Tai sitten olen vain tottumaton kännykkäkameran käyttäjä.

Niin, täällä kukkivat jo lumikellot. Aurinkoisimmilla paikoilla myös narsissit alkavat avata kukintojaan. Peipposet huutavat ikkunan takana aamukuudesta alkaen, välillä soolon tai hätäisen varoitussarjan lirauttaa punarinta tai mustarastas. Kyyhkysten puhallinorkesteri on niin ikään ahkerasti äänessä. Muuten on kyllä ollut varsin kylmää ja epävakaista, aivan kuin Suomessa huhtikuussa.

torstaina, helmikuuta 07, 2013

Laatokan Valamo

Pagistaanin sivupalkissa tovin kummitellut kirja, Laatokan Valamo, on nyt ilmestynyt. Kyseessähän on vuonna 2011 julkaistuun väitöskirjaani väljästi pohjautuva, edeltäjäänsä enemmän matkailuhistoriaan painottuva suomenkielinen teos.

En ole itse vielä kirjaa kansissa nähnyt, mutta ensi viikolla visiitille tuleva siippa tuonee lämpimäiskappaleen mukanaan. Hienolta kuulemma näyttää, enkä epäile yhtään: taittaja teki loistotyötä ja sain käyttää kuvituksena muun muassa Heinäveden Valamon arkiston upeita valokuva-aarteita. Siitä lämmin kiitos luostarille! Toivon mukaan sisältö vastaa ulkoasua, eikä ainakaan suurempia asiavirheitä tai muita mokia ole livahtanut tekstiin mukaan. Olen jo ehtinyt oppia, ettei tarkinkaan oikoluku takaa täysin lipsahduksetonta lopputulosta.

Mutta näin kirjasta kertoo kustantaja, Suomalaisen Kirjallisuuden Seura:

Laatokan Valamo oli 1800-luvulla suosittu vierailukohde, jonne matkoja tekivät niin venäläiset kuin suomalaisetkin tutkijat, kirjailijat, pyhiinvaeltajat ja turistit. Heidän matkakertomuksiaan julkaistiin lehdissä ja kirjoissa molemmin puolin rajaa. Teoksessa seurataan rajaseutuluostarissa vierailleiden kirjallisia jalanjälkiä 1700-luvun lopulta 1900-luvun alkuun.

Valamon luostarin varhaishistoria on ollut varsin huonosti tunnettu. Niinpä se tarjosi 1800-luvulla kankaan, jolle voitiin kansallisromantiikan hengessä hahmotella monenlaisia mielikuvia luostarin menneisyydestä. Aikansa aatemaailmaan taustoitettuina matkakuvaukset heijastelevat kiehtovalla tavalla kansallisen tietoisuuden nousua molemmin puolin autonomisen Suomen rajaa. Samalla teos avaa Laatokan kuuluisaan luostariin liitettyjen käsitysten alkuperää ja taustaa. Teoksessa on aiemmin julkaisemattomia kuvia muun muassa Valamon luostarin arkistosta.

keskiviikkona, helmikuuta 06, 2013

Uhkapelejä

Ulkosuomalaiselle tuli Luottokunnalta tekstiviesti. Siinä kerrottiin epäilyttävästä 550 euron nettiostoksesta, joka oli tehty luottokortillani edellisenä päivänä. Piti vahvistaa, tunnistanko moisen vai en. Enpä tunnistanut. Olin kyllä aamulla ihmetellyt, miksei kaasulaskun maksaminen kortilla onnistunut entiseen tapaan. Luottokunnan viestistä selvisi sekin: kortin käyttöä rajoitetaan, kunnes asia on selvitetty.

Seuraavana päivänä merkillistä korttitapahtumaa puitiin puhelimitse. Mitä ilmeisimmin joku oli hakkeroinut eli suomeksi sanottuna vetänyt välistä korttitietoni asioidessani joko verkkokaupassa tai ihan tavallisessa marketissa. Sitten korttia oli käytetty uhkapelien pelaamiseen, valuuttana dollarit. Luultavasti juuri outo rahankäyttötapa oli kiinnittänyt Luottokunnan järjestelmän huomion. Tuollaiset ajanvietteet kun eivät käyttäjäprofiiliini kuulu.

Toinen omituisuus, joka usein kielii kortin myöntäjälle tietovarkaudesta, on luottokortin samanaikainen tai lyhyellä aikavälillä tapahtuva käyttö vaikkapa eri mantereilla. Sinänsä kiinnostavasta valvontajärjestelmästä voi lukea lisää vaikkapa täältä.

Luottokunnalta - ja kaveripiiristä - kävi selväksi, että tätä tapahtuu paljon, eikä asiaan voi juuri mitenkään varautua. Vaikka olisi huolellistakin huolellisempi tietojensa jakamisen suhteen, tihulaisten konstit ovat monet. Väärinkäytetty korttiparka menee tietysti uusiksi, mutta sekin käy yllättävän sujuvasti huolimatta ulkomailla oleskelustani. Ja kun täytän asianmukaisesti reklamaatiokaavakkeen, en joudu jonkun pikkurikollisen pelihuvitusten maksumieheksi.

On selvää, etteivät luottokorttien myöntäjät halua ihmisten ryhtyvän karttelemaan korttien käyttöä. Niinhän siinä kävisi, jos tavallinen kortinvinguttaja joutuisi kaivamaan omaa kuvettaan päädyttyään hakkereiden uhriksi. On pienempi paha maksaa tappiot, koettaa valvoa maksuliikennettä ja kannustaa verkkokauppoja siirtymään turvallisiin varmennusjärjestelmiin.

Se, mitä jokainen voi kuitenkin tehdä, on seurata omalla kortillaan tehtyjä maksuja säännöllisesti ja ilmoittaa kortin myöntäjälle heti, jos epäilee vilunkia. Kaikki rötökset kun eivät valvonnan haaviin jää. 


sunnuntai, helmikuuta 03, 2013

Book of Hours

Kuva on lainattu täältä.
Olen vuosien myötä nähnyt jo keskiaikaisen käsikirjoituksen jos toisenkin. Eilen paikallisessa Fitzwilliam Museumissa juutuin kuitenkin pitkiksi ajoiksi ihailemaan muutamaa tavattoman hienoa ja kaunista kirjansivua.

Oma lukunsa ovat kirkkojen upeat evankeliumikirjat, mutta joskus henkilökohtaiseen hartaudenharjoitukseen tarkoitettuja kirjoja koristeltiin niin ikään huolella ja antaumuksella. Kannattaa klikata auki tuo vasemmalla oleva kuva tarkempaa tutkimista varten. Kyseessä on pergamenttisivu Gray-Fitzpayn Book of Hours-teoksesta eli rukous- ja hartauskirjasta. Se on jonkun tuntemattoman kirjuri-kuvittajan kädenjälkeä 1300-luvulta, ja kuvituksessa yhdistyvät verrattomalla tavalla hengelliset ja maalliset aiheet (oma suosikkini on orava sivun vasemmassa laidassa).

Ja kun nyt kuvista on puhe, myös Valgeita päivitin, kun lähipiiri asiasta tuli muistuttaneeksi. Ei sillä, että näistä kahdesta tavasta tehdä kuvia oikein tohtisi puhua samana päivänäkään.

perjantaina, helmikuuta 01, 2013

Pyhän Edmundin raunioilla

Pistäydyin viime viikonloppuna Bury St Edmundsissa, joka on sympaattinen pikkukaupunki noin 40 minuutin junamatkan päässä Cambridgesta. Minua kiinnostivat ennen muuta kaupungin keskustassa sijaitsevat suuren benediktiiniluostarin rauniot. Pohjois-Englannissahan raunioita on tiheässä ja niillä tuli aikanaan vierailtua ahkerasti - asiaa auttoi mahdollisuus liikkua autolla - mutta täällä etelämpänä niiden eteen joutuu näkemään vähän enemmän vaivaa.

Luostari perustettiin jo vuonna 633, mutta arvoon arvaamattomaan se alkoi nousta 900-luvun alussa. Tuolloin siitä tuli tanskalaisten tappaman saksikuningas Edmundin hautapaikka. Kuningas kohtasi loppunsa vuonna 869 - aikalaislähteet kuvailivat hänen olleen "täynnä nuolia kuin siili piikkejä", minkä lisäksi hänen päänsä leikattiin irti - ja tapahtuma tulkittiin marttyyrikuolemaksi kristinuskon puolesta.

Hautapaikka sieltä raportoiduine ihmeineen alkoi vetää pyhiinvaeltajia ja 1000-luvun alussa vanhan kilvoittelupaikan tilalle rakennettiin benediktiiniluostari. Seuraavat vuosisadat olivat vaiheikkaita käsittäen muun muassa kaupunkilaisten kapinoita varakasta luostaria kohtaan. Vuonna 1539 Bury St Edmundsin luostari lakkautettiin osana Henrik VIII:n masinoimaa luostarilaitoksen purkamista. Kaupunkilaiset käyttivät sen kiviä ja muita rakennustarpeita uusien asumusten rakentamiseen, mutta jäljelle jäivät rauniot, jotka osoittavat luostarin koon sen loiston päivinä.

Sitä, minne kuningas Edmundin jäännökset päätyivät, ei kukaan tiedä.

Alla olevasta kuvasta näkyy, että osa taloista rakennettiin kätevästi osaksi entisen luostarin länsimuuria. Hobitinkoloja etäisesti muistuttavat asunnot ovat vieläkin käytössä.