tiistaina, syyskuuta 23, 2008

Paheksuttavaa

Asiaansa lujasti uskovissa on hehkua, jonka edessä heikompi mieli hiljenee ja nöyrtyy.

Kuten tänään siinä sedässä, joka pyöräili aamulenkillä vastaan jalkakäytävän vasenta laitaa. Minä hölkkäsin samaisen jalkakäytävän oikeaa laitaa pysyäkseni poissa niiden lukuisten muiden pyöräilijöiden tieltä, joille ajoradan toisella puolen oleva pyörätie ei jostain syystä kelvannut.

Suu tiukkana viivana polkeva herra näytti koko olemuksellaan, ettei senttiäkään väistetä. Eikä väistetty, paitsi minä piennarnurmikolle.

Ilmeestä päätellen kävelytiellä juokseminen oli sedästä tuiki paheksuttavaa.

Joku ehkä jo arvasikin, että olen taas vaihteeksi Joensuussa.

3 kommenttia:

Jenni kirjoitti...

Meillä on samaa probleemaa koirien kanssa. Koiraahan kuljetetaan vasemmalla puolella, kaikissa oppaissa neuvotaan niin, mutta jostain syystä kaikilla vapaa-ajanreiteillä ihmiset käyttävät oikeaa laitaa. Joskus ei huvittaisi aina väistää. Ja joskus Ukkonen kehittää tilanteita. Äh.

Kati Parppei kirjoitti...

Sanopa muuta! Argh... Meillä kotokulmilla kevyt liikenne on vielä kehätyömaan takia sumputettu muutamalle kapealle kiertoväylälle, joilla koirien kanssa kävely on jatkuvaa taiteilua. Kun kulkee vasenta laitaa - jossa koirat pysyvät liikenteen jaloista sivussa - vastaan tulevat pyöräilijät (eivät tietenkään kaikki, se on selvää) osoittavat mieltään. Takaa tulevia pyöräilijöitä tuntuu riepovan, kun kuljen oikeaa laitaa pitäen koirat lyhyessä hihnassa vierellä. Joskus suhaistaan mielenosoituksellisesti aivan koiran kyljestä, vaikka väistötilaa olisi riittämiin.

Toisaalta ymmärrän pyöräilijöitäkin. Moni antaa koiransa haahuta siksakkia fleksin päässä, mikä tuottaa ainakin allekirjoittaneelle sydämentykytystä pyörällä liikkuessa, kun ei tiedä, päättääkö eläin sykäistä eteen juuri ohitettaessa.

Ja sitten ovat vielä alati lisääntyvät skootterit ja muut pörriäiset, joilla saa ajaa kevyen liikenteen väylillä. Hieno soppa kaiken kaikkiaan!

Kävin muuten vasiten katsomassa, mitä Liikenneturvan sivuilla sanotaan. Näemmä jalankulkija saa kuin saakin valita, kumpaa reunaa kulkee:

"Jalankulkijat voivat käyttää kumpaa tahansa väylän reunaa. Kuitenkin on suositeltavaa, että vauhdilla liikkuvat rullaluistelijat ja rullasuksihiihtäjät
käyttävät kulkusuuntaansa nähden kevytväylän oikeata reunaa."

"Pyörätiellä ajettaessa on soveltuvin osin noudatettava, mitä tieliikennelaissa säädetään ajoradalla ajamisesta eli ajoneuvot liikkuvat oikeassa laidassa ja ohittavat toisensa vasemmalta."

Jenni kirjoitti...

Mikähän tässäkin on? Suomalaisten pitää lenkilläkin mennä kuin raiteilla, jonkin säännön ja väistämissäännön mukaan jommassa kummassa laidassa, ettei vaan joutuisi olemaan vastaantulijan kanssa edes alkeellisessa vuorovaikutuksessa, kun silmäpelillä ja kehonkielellä kerrotaan, miten aiotaan lähteä väistöliikkeeseen.

Inhokkini tienkäyttäjistä on isoa koiraa fleksissä kuljettava tyyppi, joka kälättää puhelimeen ja jota ei voi väistää niin, ettei iso koira rimpuilisi uhkaavasti kohti Väinöä, joka ei tietenkään pelkää a)mitään b)ketään ja aloittaa sitten provosoituneena rähäkän. Siinä tilanteessa oman koiran kieltäminen tuntuu epikseltä.

Ja kerran eräs rouva seisoi jalkokäytävällä pikkukoiransa kanssa niin, että fleksi ylettyi jalkokäytävän yli. Sitten hän loukkaantui, kun teimme ryhdikkään, napakan ja epäsosiaalisen väistön ajoradan puolelta. Uh.

Tästähän voisi puhua vaikka kuukauden:D I share your pain.

Ps. Fleksiä ei tarttis sellaisten käyttää, joiden koira ei osaa kulkea laidassa ja väistää ilman rähinää.