tiistaina, syyskuuta 27, 2005

Takaisin on pitkä matka

Tunturinrinteitä, rakkaa, maaruskaa, nuotiosavua. Kipeitä kantapäitä, jäätäviä puronylityksiä, tuulta, hiljaisuutta, syyskuutamoa. Kaurapuuroa kaasukeittimellä, ruisleivän paistamista valurautapannulla, sitkeästi mukana kannettua punaviiniä ja chili con carnea kynttilänvalossa. Herääminen lumipeitteiseen aamuun leudon illan jälkeen. Riekkoja, korppeja, kuukkeleita. Pehmeät löylyt Anterinmukan autiotuvan saunalla. Luvattoman hyvä sää koko viikon ajan.

Jos tämä ei ole ylellisyyttä, niin mikä sitten on?

Pudotus arkeen alkaa sunnuntai-iltana Suomussalmen Essolla, jossa televisiosta tulee Idols. Tekee mieli kääntyä takaisin, tehdä talvipesä Vongoivan turvekammiin ja vajota arktisen luonnon mukana viiden kuukauden kaamoshorrokseen. Tokkopa tuossa paljon menettäisi, kunhan heräisi maaliskuun aurinkoon ja keväthangille.

Takaisin on pitkä matka, vaikka paluuta eteläiseen elämänrytmiin pehmentävätkin kaksi pohjoiskarjalaista rantasaunaa ja kaksi yötä mökkilakanoiden välissä. Lievän reissukrapulan viimeistelee retkikumppanin hyvästeleminen Tampereella. Olo on merkillisen apea ja irrallinen. Kotona on hämärää ja haisee vieraalta, jääkaappi tarjoaa vain suolasieniä, diafilmiä ja ylivuotista viinimarjamehua. Tietokone kollottaa nurkassaan laiminlyödyn näköisenä kilpaillen huomiosta purkamista odottavan rinkan kanssa.

Ulkona humisee tiistain töistäpaluuliikenne.

Ei kommentteja: