torstaina, syyskuuta 01, 2005

Put on your dancing shoes

Inkoon kirkon sisäseinästä löytyy Suomen tiettävästi ainoa keskiaikainen kuolemantanssimaalaus. Siinä jokaista ihmishahmoa taluttaa kasvoton kuolema. Maalaus on ajoitettu vuosille 1510-20.

Jura Jukola oli harkinnut kulttuuribloginsa nimeksi muun muassa Danse macabrea eli kuolemantanssia. Mielenkiintoinen ajatus.

Kaiken katoavaisuudesta muistuttava (memento mori), tanssiva kulkue oli keskiajalla suosittu teema etenkin kirkkomaalauksissa, mutta myös runoissa ja näytelmissä. Kuolemahahmojen tanssitettavina kuvattiin tyypillisesti väkeä eri yhteiskuntaluokista piispoista talonpoikiin ja herroista narreihin. Sillä haluttiin tähdentää kaikkien tasa-arvoisuutta kuoleman edessä ja tietysti kehottaa katsojaa elämään hurskaasti maallisesta asemastaan riippumatta.

Tässä tanssissa ei kukaan jäänyt seinäruusuksi.

Suomenkielinen kirjoitus kuolemantanssista löytyy täältä. Englanninkielisessä artikkelissa pureudutaan aiheeseen vielä syvemmin sekä listataan eri maista löytyneitä kuolemantanssimaalauksia.

8 kommenttia:

Jura Jukola kirjoitti...

Inkoon kirkon seinämaalaus on oivallinen esimerkki vaikutteiden leviämisestä tänne kaukaiseen Suomeen asti. Mustan surman myötä taide taantui hetkeksi, kun rutto riisti monen mestarin hengen. Samalla aiheet synkistyivät ja kuolemantanssi alkoi johdatella ihmisten ajatuksia elämän väliaikaisuuteen. Kiitos hyvästä kuvasta. Onkohan tuo maalaus ollut aina näkyvissä vai kalkittiinko se valkoiseksi uskonpuhdistuksen pyörteissä?

Kati Parppei kirjoitti...

Käsittääkseni se kalkittiin, kuten niin monet muutkin maalaukset. Siitä on sittemmin paljastettu vain osa, kuten monista muistakin konservoiduista kalkkimaalauksista.

Jura Jukola kirjoitti...

Katoavaisuus koskee myös taidetta: on mielenkiintoista pohtia kuinka monta teosta on iäksi kadonnut katseemme ulottuvilta - ja kuinka monta vielä löytyykään valkean kalkkipinnan alta!

Anonyymi kirjoitti...

Tästä tuli mieleen Emil Danielson, jonka maalauksia on lapsuudenkodissani. Hän piti merkittävimpänä työnään Karkun kirkkoon tekemiään maalauksia, jotka tuhoutuivat. Olen miettinyt miltä tuntuu taiteilijasta pitää päätyönään tuhoutuneita maalauksiaan. Se tuntuu samalla kertaa surulliselta ja jotenkin uljaalta.

Kati Parppei kirjoitti...

Niin - voi kysyä, onko taideteoksen pysyvyys itseisarvo? Edellyttääkö sen "tehtävän" täyttyminen sitä? Ja väheneekö taiteilijan elämäntyön arvo, jos hänen teoksensa tuhoutuvat?

Mitähän Danielson tosiaan itse asiasta mietti? Olisi mielenkiintoista tietää, pääsikö hän jollain tavalla sinuiksi asian kanssa.

Jura Jukola kirjoitti...

Usein taide elää kauemmin kuin taiteilija, mutta toisinaan luoja joutuu näkemään teostensa tuhoutumisen. Luova ihminen ymmärtää millaisia tuntemuksia tällainen voi herättää. Se vertautuu liuskojen mittaiseen kirjoitelmaan, joka katoaa bittiavaruuteen tietokoneen oikullisuuden vuoksi. Kaikki lapsuuteni piirustukset ja maalaukset tuhoutuivat vesivahingossa; niillä ei tietenkään ollut taiteellista arvoa, mutta tunnearvo oli sitäkin suurempi. Silloin opin luopumaan. Lopulta kaikki kuitenkin katoaa...

Anonyymi kirjoitti...

Niinpä, lopulta kaikki kuitenkin katoaa. Mutta nähdä elämäntyönsä katoavan, niin on se varmasti ollut aikamoista. Itseltä katosi romaanin käsikirjoitus tietokoneen hajoamisen vuoksi, eikä tietenkään ollut varmuuskopiota. Se oli mustaa aikaa kyllä. Mutta käsikirjoitus oli keskeneräinen, eikä muutenkaan mikään päätyö. En tiedä Danielsonin ajatuksista, mutta hän jatkoi työtä aivan kuolemaansa asti ja puhui näistä tuhoutuneista töistään, joten voisi ajatella, että hän jotenkin oli päässyt asian kanssa sinuksi. Mutta en tosiaan tiedä. Kiinnostava asia kyllä. Voisi olla mukava yrittää selvittää asiaa.

Anonyymi kirjoitti...

Hello,

First of all, I apologize for writing in english, but one of the only word i know in finnish is "kuolemantanssi"...

As you guest, I am writing about the Dance of Death. I am the guy behind a website on this subject. By the way, the link on your blog is the old URL. I have now my own domain name:
http://www.lamortdanslart.com/danse/dance.htm

I am presently adding the Dance of Death of Inkoo on my website (in the french part for now, since I my mother tongue is french). I have pictures of this "Danse macabre", but I dont have a lot of information. So I was looking on the web and found your website. So I decide to write... Do you know any website that describe this Dance of Death of Inkoo? Did the church publish any booklet about it? Do you know any other source of information?

You can answer me by email. You will find mine on my webpage.

Kiitos,

Patrick