torstaina, helmikuuta 15, 2007

The Historian

Valakialaisruhtinas Vlad Tepesin alias Seivästäjän alias Drakulyan (1431-1476) kuva on lainattu täältä.

Historiantutkija sai joululahjaksi Elizabeth Kostovan historiallisen kauhujännärin The Historian. Sen verran kiirettä on alkuvuodesta pitänyt, että luin kirjan loppuun vasta viikonloppuna. Mukaansatempaamattomuudesta ei suinkaan ollut kyse, päin vastoin.

Moderni vampyyrikertomus on laatutyötä alusta loppuun. Tarina on samanaikaisesti sekä hyvin kirjoitettu dekkari (allekirjoittaneen mielestä esimerkiksi Da Vinci-koodi on tähän verrattuna sangen hentoista tavaraa) että kunnioitettavan määrän taustatyötä vaatinut, pohdiskeleva puheenvuoro menneisyydestä ja sen historiaksi kirjoittamisesta.

Joskus hybriksen vallassa olen haaveillut kirjoittavani historiallisen romaanin. Jos taitoa löytyisi huomattavasti enemmän kuin löytyy, haluaisin kutoa kokoon jotakin tällaista. Suosittelen.

Kirjan tapahtumapaikkoja ovat muun muassa Romanian alueen keskiaikaiset luostarit, joista tässä Sucevita (tasan neljä vuotta sitten ilmestynyt jutuntekeleeni luostareiden maailmankuuluista freskomaalauksista löytyy täältä, jos aihe jotakuta kiinnostaa).

Ei kommentteja: