sunnuntaina, syyskuuta 30, 2007

Puolukkapiirakka

Allekirjoittanut taitaa olla keskimääräistä herkempi verensokerin heilahteluille, koska makean syöminen saa helposti aikaan uneliaisuuskohtauksen ja hingun saada lisää sokeria. Siksipä se ei ole kovin tehokas hoitokeino yleiseen syystokkuraan, vaikka keho sitkeästi vihjaileekin talveen varautumisesta ja lämmittävän rasvakerroksen kasvattamisesta.

Leipominen on kuitenkin mukavaa ja viikonloppu on aina viikonloppu. Niinpä Pagistaanin uunissa paistui eilen puolukkapiirakka useammasta reseptistä mukaillulla ohjeella (suurin kunnia menee tänne). Lopputulos oli niin mehukas ja maistuva, ettei ohjetta voi olla laittamatta edelleen kiertoon.

Jauhojen, hiutaleiden ja leseiden suhteita ja lajeja voi vaihdella vapaasti kaappinsa sisällön mukaan, kunhan yhteismäärä pysyy suurin piirtein samana. Jos piirakassa käyttää mustikoita tai muita vähemmän hapokkaita marjoja, kannattaa sokerin määrää vähentää.

Mitä parahin puolukkapiirakka

100 g margariinia
1 dl sokeria
1 kananmuna
1 dl lesepitoisia kaurahiutaleita
1 dl spelttijauhoja
1 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
1 tl vaniljasokeria
3/4 dl maitoa

Päälle:

4-5 dl puolukoita

Murupäällys:

50 g margariinisulaa
3/4 dl muscovado- tai fariinisokeria
1 dl vehnäleseitä
1 dl kaurahiutaleita

Vatkaa pehmeä rasva ja sokeri vaahdoksi. Vatkaa sekaan kananmuna. Sekoita yhteen hiutaleet, jauhot, leivinjauhe ja vaniljasokeri jauhoihin ja lisää taikinaan maidon kanssa.

Levitä taikina voideltuun (ja haluttaessa leseillä leivitettyyn) piirakkavuokaan. Paista 200-asteisen uunin keskitasolla 10 minuuttia. Sekoita yhteen murupäällyksen ainekset. Levitä puolikypsälle tortulle puolukat ja niiden päälle muruseos. Jatka paistamista uunin keskitasolla noin vartin verran tai hieman pidempään, jos marjat olivat jäisiä.

Ei kommentteja: