tiistaina, helmikuuta 12, 2008

Suolaa

Mysiini- ja kuumehöyryissäni jätän pidemmät horinat ja totean vain, että Mark Kurlanskyn kirja Suola - eräs maailmanhistoria (LIKE 2007) kannattaa hankkia käsiinsä, jos pitää hyvin kirjoitetuista ja koukuttavuuteen asti viihdyttävistä tietokirjoista. Kurlansky kuljettaa suolasuonta läpi ihmiskunnan menneisyyden ja onnistuu sen kautta valottamaan niin talous- ja ruokahistoriaa, politiikan vaiheita, muumiointitekniikkaa kuin ruotsalaisen hapansilakan oikeaoppista nautintatapaakin.

Tiesittekö, että puolalaisten suolakaivosten syvyyksiin rakennettiin 1600-luvulta alkaen kokonaisia tanssi- ja konserttisaleja? Tai että ranskalaiset väittävät oppineensa hapankaalin - ranskaksi choucroute, saksaksi sauerkraut - teon kiinalaisilta mieluummin kuin myöntävät sen yhteiset, eurooppalaiset juuret (ja niiden kautta mahdolliset saksalaisvaikutteet)?

2 kommenttia:

lupiini kirjoitti...

Ostin tuon paremmalle puoliskolleni joululahjaksi, koska hän pitää suolasta aivan liikaa ja ajattelin kanavoida innostuksen hieman... teoreettisempiin ja siten terveellisempiin uomiin. Kiehtova opus kyl!

Kati Parppei kirjoitti...

Heh, voisi kuvitella, että kirjan lukemisen jälkeen olo olisi sen verran tönkkösuolattu, että suolan vähentäminen arkikäytössä kävisi luonnostaan :D.