maanantaina, helmikuuta 04, 2008

Tuuletti

Muutama tiivis päivä syntisen hauskaa sujuttelua pilvien päällä, alla ja sisällä, paisteessa ja pyryssä, puuterilumessa ja jäärinteillä tuuletti pääkopan tehokkaasti kuin pidempikin loma. Myös flunssa putosi vauhdissa kyydistä, ähäpiti (nöyränä toki tiedostan, että toisinkin olisi voinut käydä ja köhä kääntyä ensimmäisen päivän jälkeen neljänkymmenen asteen kuumeeksi, vaan eipä kääntynyt).

Puoli vuotta sisukkaita saksanopintoja kantaa jo hedelmää: osaan hoitaa asian jos toisenkin - zweimal nach Innsbruck, bitte - ja esittää yksinkertaisia kysymyksiä, joskin putoan kelkasta heti keskustelukumppanin tehdessä yllätysliikkeen, jota ei ollut oppikirjan dialogissa. Ich verstehe nicht. Nyökyttelen ja hymyilen kyllä sujuvasti vieressä, kun kielitaitoisempi kumppani hoitaa asian loppuun. Tai vaihdan englantiin, mikä ei ole aina helppoa vastapuolen pitäytyessä sitkeästi saksassa, olenhan osoittanut osaavani kieltä aloittaessa koko keskustelun sillä.

Ja jostain syystä suusta lipsahtaa helposti da, kun pitäisi sanoa ja. Muutenkin päänsisäinen sanakirja tapaa tarjota saksankielisen sanaston puuttuessa tilalle venäjää tai ruotsia, joista jälkimmäisessä onkin petollisia yhtymäkohtia saksaan.

- - -

Apropos opinnot, Jenni heitti haasteella: Ideoi 5-10 kurssia, joille haluaisit osallistua, ja haasta viisi muuta jatkamaan meemiä. Koska kurssille on kuulemma kivempaa osallistua kavereiden kanssa, ota omalle kurssilistallesi mukaan yksi haastajasi kursseista, jolle haluaisit myös osallistua.

1. Täytämme kaavakkeen. Kurssi aloitetaan helpoilla harjoituksilla alkaen oman nimen ja syntymäajan kirjoittamisesta. Kun itseluottamus kasvaa, edetään haasteellisempiin tehtäviin. Tavoitteena on, että opiskelija kykenee täyttämään itsenäisesti ja varmoin ottein veroilmoituksensa, yksinkertaisen hakemuksen tai matkalaskun.

2. Lisämuistia koneeseen. Unohtuuko oma nimi, muista puhumattakaan? Tuottavatko vuosiluvut vaikeuksia? Menetkö kauppaan ja unohdat, mitä sieltä olit hakemassa? Kurssilla tehdään pienryhmissä yksinkertaisia harjoituksia ja pelataan muistipelejä.

3. Kasaajasta mapittajaksi. Opettelemme laittamaan tärkeät paperit asianmukaiseen kansioon tai mappiin ilman välivarastointia ja läjien muodostamista. Kurssilla opiskellaan myös rei'ittäjän, nitojan ja paperiliitinten käyttöä.

4. Kohtaa itsesi ilman ruoskaa. Peruskurssi naiselle, joka haluaa kelvata itselleen (Jennin kurssiohjelmasta poimittu).

5. Perfektionismi on perkeleestä. Edellisen jatkokurssi. Opetellaan yhdessä iloista epäonnistumista. Mokaaminen on mukavaa!

6. Mielenrauhaa metsästämässä. Onko pinnasi kroonisesti kireällä? Lähteekö iso pyörä liian liukkaasti liikkeelle? Lietsotko itsesi hyödyttömään hysteriaan, kun pitäisi keskittyä käsillä olevaan tehtävään? Valvotko kolmelta yöllä miettien, mitä teet kahdenkymmenen vuoden kuluttua, onko jääkaapissa oleva piimätölkki menossa vanhaksi, tulehtuuko koiran korva ehkä ensi viikolla, miten pian jäätiköt sulavat tai montako eliölajia kuolee juuri nyt sukupuuttoon? Teemme helppoja rentoutus- ja keskittymisharjoituksia ja opettelemme tyhjentämään mielen turhasta kuonasta.

Stressiähän haasteesta ei tarvitse kenenkään ottaa, mutta jos inspiraatio iskee, olisi hauska lukea vaikkapa Marinadin, Veeran, Ritan, Lupiinin ja Meten kurssi-ideoista.

5 kommenttia:

Rita kirjoitti...

Kiitän linkityksestä ja haasteesta! Kannatan tosissani kohtaa 5 sinun esityksessäsi. Laadin kursseja työkseni joten luen mielihyvin kirjoittamastasi että ei ole pakko ottaa haastetta vastaan :)

Kiva tuo sinun postauksesi ensimmäinen kappale lumiharrastuksista. Hyvä mieli karkottaa flunssankin, sen olen todennut monta kertaa.

Pidin myös kuvauksestasi saksan kielen taidoistasi ja kaikesta siihen liittyvästä. Olen katsellut viime aikoina oikein nautinnokseni TV-sarjaa Kettu, De Alte. Auf Wiedersehen oder auf Wienerschnitzel!

Päivi kirjoitti...

Minä minä!! Pääseekö vielä kursseille?? Kurssit 2.-6. otan ehdottomasti (vietän tämän iltapäivän mapittamalla - kurssin kotitehtävä?). Ykköskurssista totean, että veroilmoitusta ei voi oppia täyttämään, joten kurssi-infossa on sikäli virhe. Muuten toivotan oikein hyvää kurssikevättä! Yst.terv. valmistunut ;D

Kati Parppei kirjoitti...

Rita, vähän arvelinkin, että meemi liippaa liian läheltä leipätyötäsi ;D.

Päivi, kurssit ovat tältä erää täynnä, joten laadihan oma lista! Uusi blogisi on sen verran uusi, että välillä unohdan (vrt. muistikurssi) sinun palanneen julkisuuteen - muuten olisin tietysti haastanut sinut ensimmäisenä :)!

Mette kirjoitti...
Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.
Mette kirjoitti...

Onnistuin minäkin haalimaan kursseja kasaan. Tulokset tässä:

http://kirsikoita.blogspot.com/2008/02/tarpeellista-oppia.html

Voisin osallistua myös sauvakävelykurssiin, jos mies ei nauraisi itseään tärviölle pelkästä ehdotuksestakin. Kepin kanssa tasapainoilua kenties?