keskiviikkona, lokakuuta 29, 2008

Vastarintaa

Alun perin Missale Aboense-teoksessa vuonna 1488 esiintynyt kuva on lainattu täältä.

Osmo Soininvaara on viime päivinä kirjoittanut maahanmuuttokysymyksistä asiallisella tavalla, jonka toivoisi yleistyvän tunnepitoisen kohkaamisen ja toisaalta hyssyttelyn sijaan. Mustavalkoisuus (sic!) on näistä asioista kaukana, vaikka jostain syystä juuri kyseinen aihe tuntuu suorastaan yllyttävän kärjistyksiin puolin ja toisin.

Ystävän kanssa pohdimme hieman kyynisesti, kuvittelevatko suomalaiset todella voivansa poimia rusinat pullasta, kuten viimeksi alkuviikosta päivälehden nettikeskustelussa esitettiin. Viimeistään siinä vaiheessa, jos ja kun ilmastonmuutos kuivattaa suuret ja ennestäänkin kituliaasti elantoa antavat alueet käytännössä elinkelvottomiksi, leivän tähden tulee olemaan liikkeellä aika paljon muitakin kuin lääkäreitä ja insinöörejä (joille nytkin tuntuu olevan tarjolla lähinnä mopinvartta ja autonrattia). Tuskinpa silloin voimme todeta, ettei kyseessä ole meidän ongelmamme - semminkään, kun itsekin olemme olleet sitä luomassa.

Jokin järkevä ja kaikille osapuolille edes kohtuullisen oikeudenmukainen linja tähänkin kysymykseen olisi löydettävä. Helpommin toki sanottu kuin tehty.

Muutosvastarinta ja taipumus pään pensaaseen pistämiseen taitavat olla ihmiseen sisäänrakennettuja ominaisuuksia, kuten olen vahvasti epäillytkin. Olen iltaisin lueskellut Seppo Turusen esseitä ihmisen biologiasta kirjasta Paviaaneja, punaviiniä ja puutarhanhoitoa (2007):

"Fundamentalismi symbolisoi niitä ihmisen ominaisuuksia, joiden vuoksi reagoimme hitaasti maailman muuttumiseen. Ilmaston lämpeneminen, energialähteiden ehtyminen ja sukupuuttojen nopea lisääntyminen saavat meidät ensi kädessä miettimään, että asiaa suurennellaan, että tilanne ei varmaankaan ole vielä kovin paha. Vanhassa vara parempi-asenne näkyy muutenkin: omien elintapojen muuttaminen saattaa vaatia sairastumista ennen kuin päätämme ottaa tutkimustiedon todesta. Tässä voisi puhua jonkinlaisesta tuttuun turvautumisen vaistosta, joka näkyy käyttäytymisessämme pohjavireenä, niin kuin se toki näkyy muidenkin eläinten käyttäytymisessä."

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Niinpä. Kun ilmastomuutos etenee, tarvitaan myös muita keinoja kuin ilmastonmuutoksen estäminen. Niitä olisi hyvä ryhtyä miettimään jo NYT.

Vihreilläkään ei taida olla B-plaania vielä suunniteltuna. Vanhalla porvaristolla toki on: maamiinat ja vahva puolustus...

terv. kylteri, entinen medievisti :-)

Kati Parppei kirjoitti...

Kyllä tässä taitaa tosiaan olla kiehumassa sellainen soppa, että lusikan saa ottaa kauniiseen käteen joka ikinen meistä...