tiistaina, joulukuuta 23, 2008

Junkersin palasia näytteillä

Paikallislehtiaikoinani minäkin kirjoitin jutuntynkää Liperin Rauvanlahteen heinäkuussa 1944 pudonneesta Junkers-pommikoneesta. Täydessä lastissa ollut kone joutui edellään nousseiden potkurivirtaan ja putosi järveen vain puoli tuntia sen jälkeen, kun se oli lähtenyt Onttolan kentältä kohti Karjalan kannasta. Kone meni säpäleiksi ja nelihenkinen miehistö kuoli.

Junkersin jäännökset - mukaan lukien räjähtämättömät lentopommit - kaivettiin ja nostettiin järven pohjamudista kuluvan vuoden lokakuussa. Hämmästyttävän hyvin säilynyt moottori, renkaita, rungonosia ja muita palasia on vielä muutaman viikon ajan nähtävillä Pilvenveikot ja lentävät lyijykynät - ilmasotaa Joensuun seudulla 1939-1944-näyttelyssä Pohjois-Karjalan museossa.

Näyttely on muutenkin hienosti koottu kokonaisuus, jota kynnelle kykenevien kannattaa käydä vilkaisemassa. Erityiskiitoksena mainittakoon, että paikallinen näkökulma on varsin onnistuneesti liitetty laajempaan yhteyteensä. Ei-niin-kovin-teknisesti suuntautunut humanistikin sai pilvenveikoista paljon irti, pienperheemme ilmailuharrastajasta puhumattakaan.

Ei kommentteja: