sunnuntaina, lokakuuta 09, 2005

Kahdeksantoista

"Jos haluat tietää, ketkä ovat ystäviäsi, hanki itsellesi vankilatuomio."
- Charles Bukowski

Tänään Aamulehdessä siteerattiin The Times-lehden raportoimaa sosiologista tutkimusta. Siinä kerrottiin keskivertoeläjän tarvitsevan 18 ihmisen muodostaman lähipiirin, jolta saa tarvittaessa henkistä ja käytännöllistä tukea elämän aallokossa. Tähän lähiverkostoon voi kuulua niin perhettä, ystäviä, työtovereita kuin sukulaisiakin, ja sen koostumus voi vaihdella niin henkilön luonteen kuin elämäntilanteidenkin mukaan.

Vaikka tuntuu jotenkin hullulta ja laskelmoivalta pohtia moista, saan nopeasti mietittynä omaksi "tukiverkokseni" noin tusinan verran ihmisiä, joista suurin osa tosin asuu muualla. Mutta minusta se on jo paljon. Enkä ole koskaan tuntenut jääneeni yksin, kun elämä on kaatanut likavettä niskaan.

Toivoisinpa, että jokainen voisi sanoa samaa. Todellista yksinäisyyttä podetaan kuitenkin surullisen paljon lapsista vanhuksiin.

Kuinkahan moni laskee allekirjoittaneen omaan verkostoonsa? Osaanko antaa muille sitä, mitä itse saan? Sitäkin voi olla hyvä pohtia aika ajoin.

4 kommenttia:

Nimetön kirjoitti...

Tuo silta vaikuttaa jotenkin tutulta.

Vähän samanlainen kuin Repovedellä. "tätä iloista siltaa et kävele yksin"

Laskeskelin lähipiiriin ehkä sellaiset kymmenen ihmistä ja mieleni teki availla eräitä sosiologina opuksia katsannon syventämiseksi uudelleen, mutta ruuanlaitto, ruuanlaitto ottaa tänään aikaa :)

Kati Parppei kirjoitti...

Silta löytyy Saariselän Suomujoelta, läheltä Raja-Jooseppia.

Jep, lähipiirikysymys on aika mielenkiintoinen. Miten lie tuo tutkimus tehty, kyselylomakkein kai.

Nimetön kirjoitti...

lähipiiri... apua... olen viime aikoina saanut kaikilta muilta... toivottavasti osaan myös antaa.

Kati Parppei kirjoitti...

Osaat :).