keskiviikkona, lokakuuta 12, 2005

Yleismuusia

St. Jerome and pupils; from his Epistole, Ferrara 1497. Medieval
Woodcuts Clipart.


Haukotuttaa eikä ajatus juokse. Lainaan taas lahjakkaampiani.

"Kaikki se, mitä olen oppinut koulussa ja yliopistossa, elää minussa vielä jollain tapaa, mutta muistan asiat enää vain suurpiirteisesti, jonkin sortin seoksena, jossa vuosiluvut sekä luonnontieteen ja kielitieteen perustotuudet ovat sotkeutuneet jonkinlaiseksi yleismuusiksi. Sen muusin nimi on 'yleissivistys'. Hämärä juttu. Vuosiluvut joutuu katsomaan aina uudestaan käsikirjoista. Uudet totuudet ovat saaneet meidät epäilemään vanhoja. Ja sivistys lopulta: se on jotain sellaista, jonka joutuu saalistamaan joka päivä uudestaan. Ehkä sivistys onkin sitä, että tietää, ettei tiedä juuri mitään ja jaksaa sen takia vajota epätoivoon päivästä toiseen."
- Sándor Márai

(Apropos muusi. Takavuosina Montanassa käydessäni muuan kolmannen polven amerikansuomalainen kertoi "hunttaavansa muusia" syksyisin. Menipä tovi, ennen kuin kuulijalla sytytti.)

3 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Missä päin Montanassa? Olin koululaisena AFS-vaihto-oppilaana Billingsissä, Montanassa. Montanassa on ollut suomalaisia siirtolaisia kauan.

Pirkko/Blogisisko

pagisija kirjoitti...

Paikka oli kaivoskaupunki Butte, josta entinen anoppini oli kotoisin - hänkin kolmannen polven amerikansuomalainen juuriltaan.

Buttessahan on jopa "Helsinki Bar", jossa tuon mainitun papankin kanssa jutustelin.

Kaura kirjoitti...

Hahaa, hunttaavansa muusia! Hän voi nauttia muusia muusin ja lingonberin kera :-) Hieno sitaatti.