tiistaina, maaliskuuta 20, 2007

Vielä tuokio

Tampere sunnuntaiaamuna: vielä tuokio talvea, tyyntä räntäsateen edellä.

Khiloun sanailu kommentteineen hymyilytti vinosti; Pagistaanissakin avasimme maanantaina verhot pohtien, joko vastassa on kolean sininen hohde. Viedäänkö Suomen lapsilta suklaamurot suusta, potkitaanko prekariaatti pakkotyöleireille, hyökyvätkö riistoporvarit kansan mandaatilla imemään työläisen verta (ja onko koira kapitalisti, jos sillä on uudenkarhea kumikana, silmätön pingviini, pari vetolelua ja monta puoliksi syötyä puruluuta)?

Heiluriliikettä se on, politiikka siinä missä itse elämäkin. Vasta aika asettaa liikkeen laajempaan yhteyteensä, paljastaa pöljyydet ja viisaat vedot. Ja typeryyksiä teemme kaikki aatteesta, puoluekannasta ja päätäntävallasta riippumatta; toivoa vain voi, etteivät niiden vaikutukset jäisi liian raskaina myöhempien polvien maksettaviksi.

Semminkään, kun maapalloja ei ole kuin tämä yksi. Rahallakaan ei taida uutta saada.

"Ja aivan kuten konkarit
kiikkuvat kiikkutuoleissaan
ovat kiinnostuneita
tuumoreistaan...
Tuumoreistaan, proteeseistaan,
virtsanpidätysvaikeuksistaan
niin samoin tuntee vedon
typeryyksien tekoon homo sapiens.
Homo sapiens
nälänhädän isä ollut on, on ja oleva on.
Kuka tietämättömyyttään, kuka typeryyttään,
kuka hyvyyttään, kuka työnä...
Herra olkoon teidän kanssanne
tänä yönä."


YUP: Homo sapiens

2 kommenttia:

Rita kirjoitti...

Salam!

Zattumalta havaitsin lehdestä että tänään on TV:ssä ohjelma iranilaissyntyisestä kaupan pitäjästä Hervannassa. Pitääpä ottaa ohjelma narulle. Se tulee ykköseltä sa'at 20.00.

pagisija kirjoitti...

Rita, minäkin katselin ko. dokumenttia; sympaattinen ja pahimman hymistelyimelyyden hienosti välttänyt tekele. Suvaitsevaisuuden korostaminen kun joskus kääntyy asiaa itseään vastaan tyyliin "katsokaa nyt, miten hän on kuin yksi meistä erilaisuudestaan huolimatta" - ja silloinhan erilaisuus tuleekin alleviivatuksi, vaikka tarkoitus olisi ollut päinvastainen.

Kiperiä juttuja.

Myönteistä oli myös se, että itse täysin kotoutunut (tuo sanahirviö!), jo pidempään Suomessa asunut maahanmuuttaja auttoi äskettäin tulleita kotoutumisessa (ja taas!) mahdollisuuksiensa mukaan.