perjantaina, marraskuuta 30, 2007

Ihmettelen

Sitä minä vain ihmettelen, että kun nyt suurella kohulla aletaan tutkia, mitä tuotantoeläintiloilla kuvattujen videoiden takaa oikein löytyy, eikö mahdollisiin rikkomuksiin syyllistyneillä tiloilla ole reilusti aikaa siivota kuolleet possut nurkista ja puleerata paikat niin, ettei moitteille ole sijaa? Sitten voidaan todeta, että siinäpä näitte. Kyllähän se tiedettiin, että suomalaisilla tiloilla eläimistä pidetään hyvää huolta. Maatalousyrittäjiä vainoavien kettutyttöjen tekaistut todisteet jääkööt omaan arvoonsa.

4 kommenttia:

Nimetön kirjoitti...

Mitä jos oletkin väärässä! Jos kuulemmekin kohta, miten elintarvikevirasto myöntää, ettei tuottajien ole edes mahdollista huolehtia päivittäin tuhansista eläimistä, saati sitten valtakunnantason viraston valvoa asiaa.

Mari(nadi) Koo kirjoitti...

Kyynisesti minäkin suhtaudun siihen, että tutkinnoilla nyt oikeasti löytyisivät kaikki ne, jotka rikkeitä tekevät.

Kyllähän tämä mielestäni on enemmänkin vaiettu totuus, ettei eläinten kohtelu ole mitään luksusta kaikilla Suomen tiloilla. Mutta kuten kirjoitit, niin kettutyttöhömpöttelyksi leimataan, jos siitä puhuu.

Ja maaseudulla on edelleen liian tiukassa se, ettei naapurin navetan touhuihin puututa.

Kaura kirjoitti...

Mun mielestä yleensäkään ihmiset eivät halua ajatella, että heidän syömänsä liha on jostain eläimestä, joka on sen takia ensin kuskattu melko kurjalla kyydillä teurastamoon ja siellä liukuhihnalla tapettu. Erityisen irvokas oli tässä taannoin suuri kohu, joka syntyi rituaaliteurastuksista. Sehän on todellisuudessa paljon humaanimpi tapa: eläimen kotitilalle tulee ammattimainen teurastaja, joka yhdellä tarkalla veitsenheilautuksella tappaa eläimen ilman stressiä ja tuskaa.

Kati Parppei kirjoitti...

Sokea kana, kaunis ajatus! Sepä vasta olisikin jotain... Taitaa kyllä käydä niin, että tulevaisuudessakin yhä harvemmat tilat ovat yhä suurempia. Valitettavasti.

Marinadi, saman olen itsekin huomannut. Sosiaalinen kontrolli taitaa usein olla tiukempaa suhteessa "toisten asioihin puuttumiseen" kuin vertaisvalvontaan, että asiat sujuvat tiloilla kuten pitääkin.

Kaura, näinhän se on. Tuo rituaaliteurastuskohu tosiaan kertoi paljon; niin kauas on etäännytty siitä, että toisen kuolo on toisen leipä. Me nykyihmiset järkytymme kovin, kun suloinen eläin tapetaan, samalla kun jauheliha ja fileet ilmestyvät kaupan kylmätiskeille tyhjästä...

Onkohan muuten asiaan vaikuttanut tuo, että lihan saa ostaa yhä prosessoidumpana? Kokonaisia broilereita tai siansorkkia hankkii enää harva, saati paloittelee itse eläinten ruhoja. Ruoan alkuperä hämärtyy; ehkä fileet ja suikaleet on helpompi etäännyttää ravintomateriaaliksi, jolla ei ole tekemistä elävien olentojen kanssa...?