torstaina, marraskuuta 01, 2007

Kasvisapetta

Spinach; from the Theatrum Sanitatis, Library Casanatense, Rome. A Feast for the Eyes.

Palaan vielä taannoiseen kasvissyöntikirjoitukseeni esittämällä vetoomuksen, joka on jo pitkään ollut mielessä, mutta aina unohtunut.

Olisin kovin kiitollinen, jos te, ystävät hyvät, kaivaisitte arkistoistanne parhaat kasvisruokareseptinne ja toimittaisitte ne Pagistaanin ravintoministeriölle joko kommenttilaatikkoon tai sähköpostitse (etunimi.sukunimi(at)joensuu.fi). Ohjeitahan on internet täynnä, mutta nyt kaipaankin nimenomaan kotikeittiöissä koeteltuja ja hyviksi havaittuja appeita. Proteiinipitoisuus on plussaa, ja aina parempi, jos lopputuloksen voi kuvitella uppoavan perinteistä kotiruokaa arvostaville lihansyöjillekin.

Myös vinkkejä valmistuotteista ja niiden käytöstä - tofu, soija ja niin edelleen - otetaan vastaan. Soijarouhe on varsin tuttua tavaraa, mutta muuten kyseinen maaperä on joltisenkin vieras.

Kiitos ja kumarrus!

8 kommenttia:

Taviokuurna kirjoitti...

Olen kokeillut ja hyväksi havainnut biomi.org'ssa olevan kesäkurpitsacurryn reseptin:
http://www.biomi.org/ruoka/kasvis.html

Erityisesti silloin kun mökin kasvimaa työntää kesäkurpitsaa yhtä nopeasti (tai nopeammin) kuin niitä ehtii syödä, tuo resepti on pelastanut monta kurpitsaa homehtumasta jääkaappiin, sillä ruoka on hyvää ja helppo valmistaa.

Anonyymi kirjoitti...

Kun tuo joulukin tulee, niin kerronpa oman jouluruokasuosikkini. Kevyttä tämä ei ole, mutta syntisen hyvää.
Jouluruukkuun ohje löytyy esim. täältä http://www.valio.fi/portal/page/portal/Valio/Keittokirja/Hakutulos/Ruokaohje?p_tunnus=2222

terkuin JaanaV

Kaura kirjoitti...

Kiinteää tofua pilppuan sooseihin samaan tapaan kuin lihaanit käyttävät kanasuikaletta. Herkkua on! Myös joskus blogissa hehkuttamani tomaatti-polkkanasoppa ilakoi murustellusta tofusilmästä yhtä lailla kuin raejuusto-.

Kati Parppei kirjoitti...

Aah, hyvältä kuulostavat, kiitoskiitos itse kullekin! Ottaako tofu maun kastikkeesta, vai onko se marinoitava vielä erikseen kumiefektin välttämiseksi? Mainittua substanssia pötköttääkin yksi jööti pakastimessa; pitäisi varmaan kaivaa se sieltä ja tehdä julmia tofukokeita.

sokea kana kirjoitti...

Tofu on parempaa, jos sen marinoi - itse käytän enimmäkseen soijakastiketta ja valkosipulimurskaa, vetelen sen pullasudilla pintaan.
Marinoidut "tofupihvit" voitelen kevyesti sinapilla ja korppujauhotan, vävypojan mielestä se on melkein kuin wieninleikettä. Tofu on mainio myös wokeissa, esim. sellaisessa, jossa tofukuutioiden seurana on paprikaa, sipulia ja vaikkapa vihreitä papuja. Mausteena on currypastaa ja nesteenä kookosmaitoa - ehkä vähän vettä jatkeena.
Parasta ja edullisinta tofua saa mielestäni etnisistä kaupoista, esim. Hämeentien Vii Voangista.

Kaura kirjoitti...

Tofu on jepjep itsessään tavattoman mieto (kuten kanakin) ja siksi oivallinen ties minkälaisiin kastikkeisiin. Ite en vaivaudu marinoimaan (kanaakaan), vaan silppuan tofun noin sentin kuutioiksi, jolloin se hyvinkin imaisee maun kastikkeesta. Ja toisissa ruoissa sen tuorejuustomainen mietous on ihan ok semmoisenaan.

Tofujen rakenteet vaihtelevat tosi paljon ja kantsii kokeilla, mikä on omaan makuun parasta. Oma suosikkini on kotimainen Soyan kiinteä naturelli, mutta kelpuutan yleensä kaikkia muitakin. Olen itekin kerran tehnyt ja suuritöistä mutta hyvää oli :-)

Veloena kirjoitti...

Tempehiä kannattaa kanssa koklata, minä korvaan sillä kaikki ihanien italialaisreseptien pekonit - puolet määrästä tempehsilppua ja puolet aurinkokuivattu tomaatti -silppua.

Parasta ja edullisinta tempehiä saa esim. Hämeentien etnokaupoista, Vii Voanista ja Asian tradingista.

Voisin ompelukerhoon tuoda sulle ne pari kasviskeittokirjaa, joista itse eniten tykkään. Lainaksi, en aio raahia niitä etelän tammikuuhumme kuitenkaan ;) ja muutenkin sangen harvoin kajoan kirjoihin reseptien idean kerran napattuani...

Kati Parppei kirjoitti...

Kiitos loistoneuvoista taas kaikille, nyt kun vielä osaisi päättää, mistä aloittaisi niiden kokeilemisen...

Veloena, mielelläni otan kirjasi lainaksi, jos ne uskallat hoiviini luovuttaa (apropos, toivottavasti saadaan tuo ompelukerho järkättyä vielä ennen lähtöäsi, tähän saakka ei ole tullut kuin yksi kommentti ajankohdasta).