torstaina, lokakuuta 05, 2006

Kahden hämärän välissä

On hauska huomata, miten keho vuodesta toiseen mukailee valon määrää mieleltä lupia kyselemättä. Kesäaamuisin allekirjoittanut kukkui ylhäällä ennen seitsemää nukkumaanmenoajasta riippumatta. Syyskuun kääntyessä lokakuuksi unentarve on kasvanut parilla tunnilla; ilman keinotekoista herätystä nukkuisin hurskaan unta ainakin puoli yhdeksään.

Joskus nukunkin. Se on yksi etätyöläiserakkouden hyvistä puolista. Samaten se, että iltapäivällä voi hyvin ottaa varttitunnin tirsat, jos siltä tuntuu. Ja ulkoilla päiväsaikaan hyödyntäen yhä kapeammaksi käyvän valokaistaleen kahden hämärän välissä.

Syyspöhnän torjunnassa hyväksi on osoittautunut myös uusi juomatuttavuus. Eteläamerikkalainen mate-yrttihauduke tarjoaa kofeiinipitoisena tervetullutta vaihtelua kahvin litkimiseen. Iltapäivämate ja muutama pala tummaa suklaata tuntuvat tyynnyttävän kivikautta elävän kropankin ja saavan sen uskomaan, ettei talvea varten tarvitse tankata tolkuttomasti unta sen enempää kuin sokeria tai rasvaakaan (ajatus hyvinsyöneenä talvehtimisesta kellariin sijoitetussa styroksilaatikossa "ei saa häiritä, voi purra"-varoituksineen on silti aika ajoin hyvin houkutteleva).

Toista taannoin Suomeen rantautunut yrttijuomaa, eteläafrikkalaista rooibosta on Pagistaanissa nautiskeltu jo pidempään etenkin iltateenä. Kesäaikaan ei kuumia juomia tule juuri keiteltyä, mutta syksyn tullen haudutuskannu alkaa saada taas käyttöä.

6 kommenttia:

Veera kirjoitti...

Olisikohan matesta apua myös virkanaisen virkeydettömyyteen, josta toissa päivänä kirjoitin? Syyspäiväntasauksesta tokeneminen tuntuu ottavan vuosi vuodelta enemmän aikaa.

Varttitunnin tirsat voi toki ottaa työtuolissaankin. Se ei vaan tunnu alkuunkaan riittävän.

pagisija kirjoitti...

Suosittelen kokeilemaan. Ainahan voi toivoa ainakin plasebovaikutusta.

Siskolta olen saanut toimivan vinkin iltapäivänokosille: juuri ennen tupluureja juodaan mukillinen kahvia (tai mateta), jolloin juoman kofeiini herättää itsestään vartin päästä. Olo on - ihan totta - paljon virkeämpi kuin vaikkapa tunnin koisimisen jälkeen.

Miira kirjoitti...

Mate on kyllä tehokasta.. ja maistuu ja näyttää kuta kuinkin vihreältä teeltä. Eli vielä hyvääkin.

Rooibos ei paljon inspaa, mieluummin juon sitten mehua, kaakaota tai muuta kuin mokomaa muka-teetä, joka ei edes piristä.

pagisija kirjoitti...

Heh. Siksipä täälläkin rooibos on iltajuoma, kun se ei piristä teen tai kahvin tavoin. Maustamattomasta en tiedä, mutta ainakin vaniljalla höystetystä tykkään.

Kati kirjoitti...

It's always just the reassurance I need to find that others need the comfort of a hot drink as the seasons turn and the days get darker!

pagisija kirjoitti...

It is interesting to see how some things follow the turn of seasons. Hot drinks and candles are good examples of definite Autumn/Winter pleasures!