tiistaina, marraskuuta 28, 2006

Rauhankyyhkyt

Ritan havainnot kotikulmiensa lintuporukoista toivat mieleen muiston Moskovasta lähes yhdeksän vuoden takaa. Voi olla, että olen asiaa kummastellut täällä aiemminkin - jos, niin pahoittelen toistoa.

Opiskelija-asuntolamme vieressä oli toinen korkea kerrostalo. Sen katolla toistui joka päivä merkillinen näytelmä. Joku päästi ilmaan muutaman kymmenen valkoisen kyyhkyn parven, joka alkoi kiertää rakennusta. Välillä linnuille heilutettiin katolta kepin nenään kiinnitettyä kangaspalasta, jolloin ne joko vaihtoivat suuntaa tai palasivat heiluttajan luokse.

Joku siis piti kyyhkyslakkaa moskovalaisen tornitalon katolla. Ehkä hän ajatteli lyövänsä rahoiksi, jos Venäjä postilaitos mukaan lukien joskus suistuisi anarkiaan.

Mielenkiintoista oli lintujen ohjaileminen lippua heiluttamalla. Suomen Viestikyyhky-yhdistyksenkään sivuilta ei löydy lisävalaistusta asiaan. Siellä tosin kerrotaan, että viestikyyhkyjä käytetään yhä puolustusvoimien tiedustelutehtäviin eri maissa. Kukaties meidänkin siivekkäät naapurimme olivat armeijan palveluksessa.

Varsinaiset rauhankyyhkyt.

Kauniita ne kyllä olivat, valkoiset linnut sinistä taivasta vasten.

"There is meaning in the various colors of doves. The red dove rules over all the others and brings the other doves into the dovecot. The song of the dove is mournful. Doves fly in flocks and continually kiss; they have twin young. It sits on water so that it can see the reflection of the hawk, which it can then avoid. The dove lacks gall, and nests in holes in rocks. It does not eat corpses or live by plunder, but instead gathers the best seeds." Koninklijke Bibliotheek, KB, KA 16, Folio 81v. Medieval Bestiary.

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Lipun heiluttaminen on ihan puhtaasti sitä, että linnut on ehdollistettu palaamaan nopeammin lakkaansa lipun heilautuksesta. Vrt. Pavlovin koirat. Toki koti/lakkarakkaat linnut tulevat muutenkin, mutta näin ne saadaan nopeammin takaisin kun tietävät, että nopeasta toiminnasta seuraa palkkiona myös päivän ruoka-annos!

Kalle kirjoitti...

Katos vaan, bongasin tämän blogin ihan sattumalta.
Näin aktiivina viestikyyhkyharrastajana ja blogistina päätin kommentoida.
Tuo valkea lippu tosiaan on signaali linnuille, ne ovat ehdollistettuja ruualle.
Viestikyyhkyharrastusta Venäjällä ei ole, ainoastaan viranomaiskäytössä on vieläkin viestikyyhkyjä.
Viestikyyhkyt kiellettiin Vanhassa Neuvostoliitossa valtiolle mahdollisesti vaarallisena toimintana ja vaikka lienee jo nykypäivin sallittua mutta kun ei ole perinnettä, johon harrastus nojaisi, ei synny kovinkaan helposti harrastajia.
Venäjällä kasvatetaan kyllä esim lentokyyhkyjä, joista kuvauskin ilmeisesti oli, samoin erilaisia rotukyyhkyjä mutta ne eivät kykene toimimaan viestikyyhkyinä.