lauantaina, joulukuuta 30, 2006

Jotakin aivan muuta

Guillermo del Toron viisto fantasiamaailma elokuvassa Pan's Labyrinth on jotakin aivan muuta kuin vaikkapa oxfordilaisherrojen J. R. R. Tolkienin ja C. S. Lewisin komeat, kirkasotsaiset ja hyvyyden voittoa rummuttavat luomukset. Fantasian synkän surrealistisuuden ylittää vain del Toron kuvaaman todellisuuden - Espanjan sisällissodan vuonna 1944* - raakuus ja julmuus.

Kaikessa verisyydessään elokuva on upea, maaginen rajankäynti kuvitellun ja todellisen välillä. Menkää ihmeessä katsomaan, mutta jättäkää Harry Potterista pitävät omat tai sukulaisten lapset kotiin. Viidentoista vuoden ikäraja ei ole yhtään liian vähän.

*Kuten arvoisa anonyymi ystävällisesti kommenteissa korjasi, kyse ei siis ollut enää virallisesta sisällisodasta, vaan sen jälkirettelöistä.

4 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Hmm, Espanjan sisällisota käytiin vuosina 1936-39 ;)

T: mie

pagisija kirjoitti...

Pahoittelen julkisesti tollouttani. Kyse oli siis itse sodan jälkipyykistä, kun sissit pistivät vielä hanttiin Francon joukoille.

Sotaa kuin sotaa. Veri lentää ja ihmisiä kuolee joka tapauksessa.

Anonyymi kirjoitti...

Elokuva oli upea, vuoden paras tähän mennessä ;)

pagisija kirjoitti...

Jep, saapa nähdä, löytääkö nk. suuri yleisö elokuvan... jotenkin siitä on vaikeaa kuvitella kassamagneettia, mutta eihän sitä koskaan tiedä.