maanantaina, joulukuuta 18, 2006

Vasara ja nauloja

Pagistaanin miespuolinen kansanosa edustaa sitä luovaa ja käsistään näppärää lajia, joka saattaisi hyvin tienata leipänsä puuseppänä (tosin kuvassa työn alla on muuton myötä tappioita kärsinyt ja telakalle joutunut Apollo 8, jos nyt muistan järjestysnumeron oikein). Kylpyhuoneemme muuttuu aika ajoin tilapäisverstaaksi, mikä ilmiön myönteisyydestä huolimatta aiheuttaa pieniä käytännön ongelmia.
- Öhöm.
- Mitä nyt?
- Pitäisi päästä vessaan. Niin että jos.
- Odota vähän, kerään nämä laudat pois. Varo, lattialla on purua. Ja metallilastuja.

Eilen mies teki taas tarveainelaskelmia ja pohti, mahtuuko hankittava puutavara ylipäänsä kylpyhuoneessa työstettäväksi. Tuumimmekin, miten hienoa olisi, jos kerrostaloyhtiöistä löytyisi yhteiset verstas- ja askartelutilat. Sellaiset, joita jokainen ikään, sukupuoleen ja taitoihin katsomatta saisi käyttää omiin värkkäilyihinsä jälkien siivoamisen ehdolla.

Itse asiassa kollektiiviverstaiden rakentamiseen voisi hyvin raottaa valtion kukkaroa. Vasaran, puukon ja puhdetöiden vaihtuminen kaukosäätimeen ja kanavasurffaukseen lienee jättänyt jälkeensä jonkinlaisen kulttuurimentaalisen toimintatyhjiön. Niinpä askartelutilojen myötä mielialalääke- ja terapiakulut saattaisivat lähteä tasaiseen laskuun. Töissä jaksaminen paranisi, kun virkahenkilö tietäisi pääsevänsä vapaa-ajalla rakentamaan kottaraisenpönttöjä kehityskaavioiden sijaan. Yhteisverstaat kohentaisivat myös kaupunkiasujien sosiaalista elämää. Naulaaminen ja poraaminen purkaisivat niin ikään aggressioita, jolloin kapakkanujakointi loppuisi ja perheiden elämä muuttuisi sopuisammaksi.

Pian Suomenniemellä asuisi onnellinen ja tasapainoinen kansa, joka pysyisi poissa pahanteosta käyttäen puukkojaan lajitovereiden sijasta puukauhojen vuoleskeluun. Sahausta ja vasaranpauketta säestäisivät iloinen rallatus ja riemunhihkaisut, joita silloin tällöin maustaisi terapeuttinen ärräpää jonkun surauttaessa sirkkelillä irti pari sormenpäätä. Mutta koska sairaanhoitajien ei tarvitsisi paikata tappeluvammoja, olisivat ensiapuklinikoiden jonot olemattomia ja sidetarvikevarasto* ehtymätön.

Ehkä käsi paketissa vuoroaan odottaville olisi jopa tarjolla kahvia ja tuoretta pullaa. Tarjoilu kustannettaisiin poliisille ja sosiaaliviranomaisille koituneista säästöistä.

*Sekä urosvahvistus että minä kävimme vuoden sisällä paikattavana Jorvissa pienten vapaa-ajan kolhujen vuoksi. Vuosi sitten marraskuussa minua parsittiin ja liimailtiin kokoon Tom ja Jerry-laastareilla valitellen, ettei muita ollut jäljellä. Kuluneena syksynä oli miehen vuoro saada sarjakuvalaastari nenänvarteensa.

Ei kommentteja: