sunnuntaina, tammikuuta 21, 2007

Irtopartaa

Sekä viran puolesta että huvin ja urheilun vuoksi piti käydä katsastamassa Athos-näyttely Tennispalatsissa. Toiseksi viimeistä aukiolopäivää voinee jo kutsua viime tingaksi, tosin näin saatiin viikonloppuvierailulle tullut seniorijaosto mukaan.

Mielessä alkoi itää kipinä päästä katsomaan Athoksen vuosituhantisia luostareita paikan päälle. Siinäpähän itää; naisilla ei luostarivuorelle ole asiaa, eikä varmaan koskaan tule olemaankaan. Irtopartaa voisi tietysti kokeilla.

Sunnuntaina kulttuuririentoja jatkettiin I. K. Inhan (1865-1930) valokuvausuraa esittelevällä Unelma maisemasta-näyttelyllä. Tarvaspään seesteisten huoneiden luonnonvalo teki kuville hienosti oikeutta.

- - -

Ilokseni huomasin, että Tuntemattoman sotilaan hahmoja ruotivassa, maanmainiossa kirjoitussarjassa oli Vanhalan vuoro. Allekirjoittanut on aina kokenut syvää sielunyhteyttä hihittelevään kaveriin, hiljaiseen todistajaan, jonka synnyinlahjana on tarkkailla elämää keskimääräistä viistommasta kulmasta.

Luulen kyllä, että useimmissa meistä asuu pieni Vanhala. Hän on se surun ja synkkyyden kepeämmäksi tekevä vastavoima, joka saa nauramaan ihmiselon merkillisyyksille, paatokselle ja ennen muuta omalle, melodramaattisuuteen taipuvaiselle naamalle.

5 kommenttia:

Suojakänni kirjoitti...

Athoksen lumosta nautin viimetingan- ja tungoksen vieraana minäkin. Vaikuttava näyttely jätti vastaamatta mieltäni kaikkein kipeimmin polttelevaan kysymykseen: kuinka monta naista on aikojen saatossa koettanut livahtaa saarelle, ja millä keinoin? Ja kuinka mahdollisia yrittelijättäriä on rangaistu? Vastaus löytynee jostakin verkon uumenista.

Välittäjä kirjoitti...

Kiitos Pagistanian kirjeenvaihtajalle, ilman merkintääsi näyttely olisi jäänyt minulta kokonaan näkemättä. Singahdin siltä istumaltani keskustaan, onneksi näyttely oli auki puoli yhdeksään. Hienoa oli, sinnehän oli rakennettu kokonainen kirkkosali! Ja ne aidot kiintoparrat olivat myös vaikuttavia. Epäilen että sinä saattaisit vaikuttaa lievästi epäilyttävältä siinä joukossa. Toivon, että suojakänni selvittää mahdolliset seuraamukset ennen kuin lähdet irtopartoinesi yrittämään mitään uhkarohkeaa... ;-)

pagisija kirjoitti...

Suojakänni, niinpä. Kerro, jos löydät tiedon.

Välittäjä, mukavaa että ennätit vielä Athoksen tunnelmiin! Näyttely oli tosiaan kattavampi ja monipuolisempi kuin odotin.

Myös minua asketismin (sosiaali)psykologinen puoli kiinnostaisi kovin oman työsarkani - luostareiden ideologisten ja poliittisten merkitysten - lisäksi.

Tehdäänköhän Athokselle pyrkiville parroille jonkinlainen vetokoe?

Aimo Sika kirjoitti...

Vetokoe, hmmm...

"Vetokoe on partojen tärkein aineenkoetusmenetelmä. Siinä tietyn kokoista partaa kuormitetaan sen pituussuuntaisella voimalla, jonka annetaan kasvaa tasaisesti parran murtumiseen asti. Tulokset voidaan lukea käyrästä, joka kokeen tuloksena syntyy. Siitä saadaan selville mm. parran myötöraja, jossa kimmoinen muodonmuutos muuttuu pysyväksi ja murtoraja, jossa parta murtuu."

pagisija kirjoitti...

:D

Aimo, viisas sika!