maanantaina, tammikuuta 15, 2007

Suoritetaan

Hämeenlinnassa juoksentelee loukkaantunut susi ties kuinka monetta päivää. YLE:n julkaisema tiedote ilmoittaa, että "poliisi suorittaa suden etsintää".

Pagistaanissa suoritetaan turhien kielikapuloiden vastustamista silläkin uhalla, että joku voi puolestaan suorittaa snobistisen kielestä nipottajan suorittaman sormella osoittelun paheksumista.

5 kommenttia:

Obeesia kirjoitti...

Kas kun eivät ilmaisseet, että
suden etsintää suoritetaan poliisin toimesta. ;-)

pagisija kirjoitti...

Oih, sinäpä sen sanoit! Tuokin kukkanen on tullut eteen useammin kuin kerran :D.

bu jormanen kirjoitti...

Oma lukunsa on vierasperäisten sanojen käyttö silloinkin, kun kotimainen on sekä vakiintunut että selkeämpi. Kuten frustruoitunut vs. turhautunut.

Kaura kirjoitti...

Suosikkiharrastukseni on toimenpiteen suorittaminen! Olen jonkin verran tehnyt oikolukua ja editointia ja täytyy sanoa, että monilla vaan pukkaa sitä kapulaa. On ilmeisen vaikeaa tehdä helppoa kieltä! Mutta kyllä ammattikirjoittajien pitäisi osata hommansa ja ainakin väistää tavallisimmat suorittamiset.

pagisija kirjoitti...

Vaikeaa on! Kyllä sen huomaa itsekin, miten helposti tiettyjä kapulakömpelyyksiä on tekstiinsä sujauttelemassa, kun vain tarkkaavaisuus heltiää.

Varsinkin tieteellisessä kirjoittamisessa vaanivat Jormasen mainitsemat vieraskielisyydet kontekstualisoinnista etabloitumiseen. Joskus ne toki puoltavat paikkaansa, mutta useimmiten sanalle kuin sanalle löytyy kelpoisa suomenkielinen vastine.

Ohjaajani kuuluu onneksi niihin, jotka eivät joutavaa sanoilla kekkalointia sulata, vaan kannustaa kirjoittamaan elävää, selkeää ja luettavaa kieltä. Sellaista, joka tekee oikeutta itse asialle.